Pakistan toont de kracht van Chinese wapens

Oorlog is altijd een kwalijke zaak die ten eerste nooit mag beginnen en als het toch gebeurt, zo snel mogelijk beëindigd dient te worden. Pakistan en India zijn opnieuw over Kasjmier de strijd aangegaan. China is hierover, als buurland en vriend van beide landen, zeer bezorgd. Toch heeft deze strijd ook een wrange positieve kant voor China.

Het Chinese J-10 gevechtsvliegtuig; foto TWZ (disclaimer)

Kennismaking

De Chengdu J-10 (Jian 10; jian = vernietigen) is China’s eerste moderne multifunctionele straaljager, ontwikkeld om de luchtmacht van het land op het niveau de 21e eeuw te brengen. Ontworpen door de Chengdu Aircraft Industry Group (CAIG), werd de J-10-jager gezien als een gevechtsvliegtuig van de vierde generatie dat in staat is tot zowel lucht-lucht- als lucht-grondmissies. Met zijn slanke deltavleugel is de J-10 straaljager een hoeksteen geworden van de People’s Liberation Army Air Force (PLAAF) sinds hij in 2004 in dienst werd genomen.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van de J-10 begon in de jaren tachtig te midden van groeiende bezorgdheid in China over de technologische kloof tussen de eigen luchtmacht en die van westerse mogendheden. Terwijl vroege versies sterk afhankelijk waren van Russische motortechnologie en mogelijk profiteerden van Israëlische ontwerpconcepten, evolueerde het programma tot een grotendeels interne inspanning. Na verloop van tijd is de J-10 uitgegroeid tot een platform dat verschillende varianten heeft voortgebracht, waaronder de J-10B en de veel geavanceerdere J-10C.

Recente vernieuwingen

De nieuwste J-10C-variant beschikt over een krachtige AESA-radar, verbeterde avionica (electronica in vliegtuigen) en compatibiliteit met Chinese langeafstandsraketten zoals de PL-15. Deze upgrades maken de J-10C tot een volwaardige tegenhanger voor westerse vierde-generatie jagers zoals de F-16 of Eurofighter Typhoon. Zijn stuwkracht, gegevenskoppelingen en elektronische systemen maken het tot een van de meest geavanceerde niet-stealth-jagers in Azië. De J-10 is een steunpilaar geworden in de Chinese luchtgevechtsstrategie, met name in betwiste regio’s zoals de Zuid-Chinese Zee en de Straat van Taiwan.

Waarde

De J-10 is niet alleen een symbool van de vooruitgang van China’s lucht- en ruimtevaart, maar wekt ook interesse in het buitenland. In 2022 werd Pakistan de eerste buitenlandse klant voor de J-10C en nam deze op in zijn vloot om de Indiase Rafale-jets tegen te gaan. Deze verkoop markeerde het vertrouwen van China in de jet als een concurrerend exportproduct. Met voortdurende upgrades en toenemende productie blijft de J-10 vormgeven aan China’s visie voor regionale luchtsuperioriteit en wereldwijde defensiepartnerschappen. De recente successen van Pakistan met de J-10 en Chinese raketten bevestigen de doelmatigheid van de wapens en zal nog meer aandacht van diverse landen trekken.

Commentaar

De VR China is sinds de oprichting nooit een oorlog begonnen. Wel heeft het land meerdere directe of indirecte aanvallen moeten afslaan. De hevigste was de Koreaanse oorlog die begon toen het nieuwe China nog slechts een paar jaar jong was. Vandaag de dag is de taal van het westen jegens China er een waarin het woord oorlog dagelijks genoemd wordt. En zeg niet dat het om een handelsoorlog gaat. Als deze absurde handelsoorlog maar lang genoeg duurt zonder dat China een knieval maakt, kan deze op ieder moment tot een gewapende oorlog evolueren. China heeft het recht zich met hand en tand te verdedigen.

Bron: TWZ en Phoenix TV commentaar van 8/5/2025