De dakloos geworden gezinnen uit het Tibetaanse aardbevingsgebied verhuizen van tenten naar prefab-woningen. Iedereen die kan helpen, steekt een handje toe, van soldaten tot monniken.
De zware aardbeving die de omgeving van Dingri trof, vernietigde meer dan 3.600 huizen op het platteland. Na het beëindigen van de zoektocht naar de slachtoffers, is de klemtoon van de reddingsinspanningen verschoven naar de herhuisvesting van de getroffen dorpelingen en de wederopbouw na de ramp. Men herstelde wegen, elektriciteit en communicatielijnen. Ontheemde bewoners worden opgevangen in thermische tenten met toegang tot warme maaltijden. 400 personen werden gered van onder het puin. 14.000 redders zijn ter plaatse. Binnen enkele dagen construeerde men 224 herhuisvestingslocaties, die onderdak bieden aan 47.500 mensen, terwijl men 12.730 tenten opzette en 12.043 verwarmingsvoorzieningen installeerde.
Op dit ogenblik zijn lokale autoriteiten en reddingsteams bezig met het opzetten van voorlopige huizen, zodat ontheemde bewoners kunnen verhuizen van tenten naar meer aardbevingsbestendige huisvesting. Ook soldaten en militieleden werken in de frontlinie. Alleen al op donderdag hebben ze 496 tenten opgezet, meer dan 17.000 warme maaltijden verstrekt en 5.124 medische raadplegingen uitgevoerd.
Snelle herhuisvesting
In het dorp (gemeente Chamco), een van de zwaarst getroffen steden, zijn twee herhuisvestingsplaatsen opgezet waar meer dan 200 dorpelingen van stroom, voedsel en verwarming worden voorzien. Volgens plaatselijk ambtenaar Puncog waren er donderdag 51 geïmproviseerde huizen klaar en vrijdag nog eens 21. Men brengt opklapbedden, gas- en andere kachels, dagelijkse benodigdheden en persoonlijke bezittingen naar de nieuwe huizen. Dorpsbewoner Zhoima Cering had niet verwacht dat ze zo snel in de geïmproviseerde huizen zouden kunnen wonen. In het dorp Sangka werkt men aan de bouw van 190 geïmproviseerde huizen. Naar verwachting zullen de komende dagen meer dan 600 dorpelingen van hun tenten naar deze onderkomens verhuizen.
Ook werd een tijdelijk ‘klaslokaal’ opgezet om kinderen te voorzien van lees- en tekenmateriaal dat verschillende sociale groepen doneerden. Dit moet psychologische begeleiding bieden via literatuur en kunst. ‘Ons huidige werk is om de kinderen te helpen psychologische moeilijkheden te overwinnen‘, zo verklaarde Jigme Tenzin van het Xizang Starlight Social Work Service Center aan Global Times.
Kloosters en monniken hebben eveneens actief bijgedragen aan de hulpverlening door zowel materiële als spirituele steun te bieden. Tibetanen blijven oude tradities in ere houden, zoals openluchtbegrafenissen. Bij Tibetaanse begrafenissen zijn gebeden en zegeningen essentieel en de monniken helpen hierbij.
Kortom, de snelle reddingsoperatie bewijst dat de solidariteit van China met Tibet geen holle slogan is. Zonder de Chinese infrastructuur zoals wegen, telecom en stroom waren de reddingsoperaties bijlange niet zo efficiënt verlopen.
Bronnen: Global Times, Xinhua
Bekijk ook foto’s over de verhuisoperatie
Lees China Daily aardbeving berichtgeving