Premier Li bezoekt Oezbekistan en Thailand

Premier Li Keqiang bracht een officieel bezoek aan Oezbekistan waar hij deelnam aan een vergadering van de Shanghai Cooperation Organization (SCO). Daarna bezoekt hij Thailand waar een reeks Aziatische toppen op het programma staan. Verwacht wordt dat Li verdere initiatieven zal ontwikkelen in het kader van de nieuwe zijderoutes.

Li Keqiang en collega Abdulla Aripov

Premier Li Keqiang brengt zijn eerste staatsbezoek aan Oezbekistan. Hij sprak met president Shavkat Mirziyoyev en met premier Aripov. De twee zijden tekenden overeenkomsten over economie, handel, investeringen, wetenschap technologie en douane. Li noemde Oezbekistan een vriendelijke buur en samenwerkingspartner. In een artikel verduidelijkte Li dat beide partners die zich verbinden tot meer openheid, elkaar zullen steunen alsook de ontwikkeling van de andere landen en hun sterke punten zullen uitspelen om de samenwerking te verdiepen en mogelijkheden te scheppen. Li wil vooral dat het Belt & Road Initiative afgestemd wordt op de Oezbeekse ontwikkelingsstrategie.

Li nam in Tasjkent deel aan de 18-de vergadering van de leiders van de Shanghai Cooperatiion Organization. Volgens het ministerie van Handel steeg vorig jaar de bilaterale handel van China met de andere SCO-leden (Kazakhstan, Kirgizië, Rusland, Tadzjikistan, Oezbekistan, India en Pakistan) met 17% tot 255 miljard $. China heeft 87 miljard $ geïnvesteerd in deze landen. Li hoopt dat de SCO staten sterk vasthouden aan het internationaal systeem van de UNO en het wereldhandelssysteem van de WTO. Zo wordt het multilateralisme en vrijhandel ondersteund en wordt de open samenwerking bevorderd tussen SCO en de rest van de wereld.

SCO-leiders in Tasjkent

Thailand

Na de SCO-top in Tasjkent brengt Li zijn tweede bezoek aan Thailand op zes jaar. Hij zal er de 22-ste top meemaken van de China-ASEAN (10+1) leiders, de 22-ste vergadering ASEAN-China, Japan en Zuid Korea (10+3) plus de 14-de Oost-Aziatische top. Tussen China en Thailand zullen samenwerkingsdocumenten worden getekend op het vlak van technologie en e-commerce. China legt in Thailand enkele SST lijnen aan.
De 10 ASEAN landen werden China’s tweede grootste handelspartner: Tijdens het eerste semester liep het handelsvolume op tot 288 miljard dollar. Elke week zijn er 4000 vluchten tussen China en de ASEAN landen. Het is ook de bedoeling dat met de Oost Aziatische landen de economische integratie versterkt wordt. Li zei te hopen dat er nog verder vooruitgang wordt geboekt in de Ciode of Conduct voor de South China Sea, nog een struikelblok tussen de buurlanden. .

Ook hier wordt gehoopt op een betere afstelling van de zijderoute strategie op andere ontwikkelingsstrategieën zoals de Kazakse economische strategie “Bright Road” , het ASEAN Master Plan Connectivity 2025. en de Thailand 4.0 politiek. Naar verluidt zouden een hele trits aan initiatieven voorgesteld worden.

Het sleutelstuk van de discussies in Bangkok wordt ongetwijfeld het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). Indien dit vrijhandelsakkoord tussen 16 landen gerealiseerd wordt, is dit ’s werelds grootste vrijhandelszone die instaat voor 30% van de wereldhandel en één derde van de wereldproductie. Op de vergaderingen over het RCEP in oktober hebben de 10 ASEAN en 6 Azië-Pacific landen (China, Japan, Zuid-Korea, India, Australië en Nieuw Zeeland) zich er toe verbonden om de onderhandelingen tegen het jaareinde te willen afsluiten. Naar verluidt dringen sommige landen er op aan dat India in het RCEP participeert als tegengewicht tegenover China. India maakte echter op de top bekend dat het niet aan het RCEP wenst deel te nemen. Naar verluidt is het land bang om overspoeld te worden door Chinese goederen.

Global Times, https://news.cgtn.com, https://economictimes.indiatimes.com/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *