Huawei sprokkels 4

Niettegenstaande de VS-boycot vergroot Huawei zijn marktaandeel in de Chinese smartphonemarkt tot 42%. 70% van deze smartphones zijn nu uitgerust met chips van het eigen HiSilicon filiaal. Uitgespuwd door de VS gaat Huawei met Rusland een partnerschap aan. In het VK neemt het 5G verhaal almaar meer surrealistische vormen aan.

Uit gegevens van onderzoek firma Canalys blijkt dat Huawei tijdens het derde kwartaal in China een marktaandeel van 42% haalde. Hoewel de wereldwijde markt tijdens K3 daalde met 3%, verstuurde Huawei met 41 miljoen smartphones er 66% meer. Nu heeft Huawei 25% voorsprong op de tweede Vivo. Oppo staat drie en Xiaomi viel tot de vierde plaats terwijl Apple op 5 blijft. De verhoging bij Huawei zou toe te schrijven zijn aan een golf van patriottisme als reactie tegen de VS boycot. Canalys merkt op dat door de vergroting van het marktaandeel, Huawei sterker in de onderhandelingen staat met leveranciers van onderdelen.

Eigen chips

Het Huawei chipfiliaal HiSilicon levert nu al chips voor 70 % van de Huawei smartphones. Naar verwachting zou Huawei dit jaar 260 miljoen smartphones versturen en 100 miljoen daarvan zijn uitgerust met de Kirin CPU. HiSilicon heeft al verschillende chipset producten waarbij Kunpeng, Ascend, Kirin en Balong van processors voor de smartphone tot artificiële intelligentietechnologieën tot servers en anderen. Daarnaast heeft Huawei doorbraken bereikt in eindversterkers, een kritisch onderdeel voor 5G producten waarvan de chipset technologie voornamelijk eigendom is van Amerikaanse bedrijven.

Rusland  

In Rusland bezit Huawei al 37% van de smartphonemarkt en dit vooral door het Honor-merk. Nu steekt het bedrijf uit Shenzhen nog een tandje bij met grootschalig geplande investeringen. Het zal op één jaar tijd een 5G netwerk uitbouwen en tegen 2025 10.000 Russische specialisten opleiden. Met operator MTS werd vorige maand in Moscou de eerste 5G testzone gelanceerd. Huawei hoopt nog dit jaar in Rusland nog drie centra te openen voor onderzoek en ontwikkeling. Naar verluidt voelen zich steeds meer Russische studenten aangetrokken tot ICT en hoopt Rusland zo zijn plaats als technologisch innovator te versterken.

VK

De in juni verwachte goedkeuring van 5G blijkt door de Brexit een heuse vaudeville te worden. De uiteindelijke beslissing werd door ex premier May doorgeschoven naar het kabinet Johnson. Deze had vorige week moeten beslissen, maar door de nieuwe verkiezingen wordt dit nogmaals verschoven naar later. Ondertussen rollen de telecomoperatoren 5G uit in tientallen steden. Misschien komt de politieke beslissing er pas nadat de uitrol al een feit is.

Bronnen: China Daily, Technode, Global Times, clubic, gizmochina.com, reuters

https://www.techradar.com/uk/news/5g-uk
Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *