Premier Li Keqiang bezoekt Brussel en Frankrijk (upd)

Premier Li Keqiang was in Brussel waar hij deelnam aan een top met de EU en nadien premier Michel kwam bezoeken. Het zoeken naar synergiën tussen China en de EU stond voorop. Daarna bezoekt hij Frankrijk waar hij het OESO-hoofdkwartier zal toespreken en nadien nog Marseille en Toulouse.

lkqbrussPremier Lis bezoek duurt tot 2 juli. In Brussel nam hij deel aan de 17-de top van de China-EU leiders, de eerste sinds het nieuw EU-leiderschap. Hij ging praten met raadsvoorzitter Tusk, met Commissievoorzitter Juncker en met EP-voorzitter Schultz over samenwerking tussen EU en China evenals over internationale en regionale problemen. Hij hield ook de openingstoespraak op een China-EU zakentop en woonde een forum bij over een partnerschap tussen China en de EU op het vlak van verstedelijking. Nog maar een paar dagen geleden zei Li aan koning Filip dat China de Europese integratie steunt met een sterke euro. Nu verklaarde hij zich voorstander van het afsluiten van een investeringsverdrag tussen beiden.  Volgens de Chinese premier zou de spoedige afsluiting van een dergelijk investeringsverdrag het pad effenen voor meer EU-verwervingen en andere directe investeringen door Chinese bedrijven. Hij hoopte ook dat Griekenland een akkoord zou vinden met de schuldeisers opdat het binnen de eurozone zou kunnen blijven.
China en de EU vaardigden een document uit met de prioriteiten van hun toekomstige samenwerking en ook een verklaring over de klimaatwisseling en dit naast het tekenen van verschillende samenwerkingsovereenkomsten over IPR, douane, en technologische innovatie. Premier Li verwelkomde Europese deelneming in de Chinese ontwikkeling van koolstofarme steden, dito nijverheidszones, de vernieuwing van gebouwen met betere energie-efficiency, de behandeling van afval en  afvalwaters en de ontwikkeling van schone energie.
De EU is de grootse handelspartner van China gedurende 11 jaar terwijl China de tweede handelspartner van Europa is gedurende 12 jaar.  In 2014 bereikte het bilaterale handelsvolume $ 600 miljard. Bekend is dat de EU China wil verwelkomen deel te nemen aan het plan Juncker dat binnen de EU voor 350 miljard infrastructuurwerken wil aanleggen en dit lijkt best compatibel met de financiering van nieuwe infrastructuur die China wil in het kader van de hernieuwde zijderoutes, zij het dat nog opgehelderd moet worden hoe de samenwerking georganiseerd kan worden. Li verklaarde te denken aan het opstarten van een China-EU investerings platform om de EU te helpen.

België

Premier Li Keqiang ging ook voor het eerst de Belgische eerste minister Michel ontmoeten sinds hij in lkqmicheloktober premier werd. Er werden de laatste week in China en Belgie voor 18 miljard euro overeenkomsten tussen beide landen getekend op het vlak van financiën, telecom, technologie en onderwijs. “China heeft enorme productiemiddelen, maar België is een land dat ver staat in de industriële ontwikkeling”, zei Li Keqiang . “Samen kunnen we nieuwe markten aanboren, zoals in Afrika en zorgen voor een remonte van de internationale economie.” “Ik doe mijn best om de economische groei te halen waar hij zit en dat is momenteel in China”, zei Charles Michel. Ook hij ziet brood in trilaterale akkoorden met Afrika

Frankrijk

chfrankrkNa zijn bezoek aan Brussel reist premier Li door naar Frankrijk. In het OESO-hoofdkwartier trad China toe tot het Ontwikkelingscentrum van de organisatie.  In Parijs voerde hij gesprekken  met president Hollande, premier Valls en de voorzitters van de Senaat en de Nationale Vergadering. Verwacht wordt dat in totaal 53 contracten afgesloten worden op het vlak van luchtvaart, financiën  tot kernenergie en het gezamenlijk ontwikkelen van derde markten. Voor $ 11 miljard nieuwe Airbussen werden besteld en het licht werd op groen gezet voor een tweede Airbus vervaardigingseenheid  in China. Andere grote begunstigden zijn  Alstom, zeetransportgroep  CMA-CGM en nog Engie (GDF Suez).In Parijs werd ook een van de 4 nieuwe CCB-bankfilialen geopend in Europa: de 3 andere bevinden zich in Amsterdam, Barcelona en Milaan. Na Parijs gaat Li  ook nog naar Marseille en Toulouse waar hij deelneemt aan een zakentop Frankrijk-China en Airbus bezoekt
Bron China Daily. DM. FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *