Privé hightech om staatsbedrijven dynamischer te maken

In 2013 heeft China besloten een minderheid privékapitaal toe te laten in sommige staatsbedrijven. Die inbreng bleef tot nu toe beperkt. De South China Morning Post gaat in op enkele recente dossiers waaruit een strategische voorkeur voor een belangrijker inbreng door hoogtechnologische marktleiders blijkt.

South China Morning Post verneemt uit Chinese media dat Hao Peng, de partijsecretaris bij de State-owned Assets Supervision and Administration Commission (SASAC) aandringt bij top privébedrijven uit de technologiesector om meer te investeren in grote staatsbedrijven.
SASAC is de organisatie die de aandelen van de centrale overheid in staatsbedrijven beheert. Ze controleert rechtstreeks voor 6.500 miljard euro aan activa.

Tencent en Alibaba begeerde partners

Jack Ma, stichter van Alibaba

Hao ontmoette vorige week de voorzitter van Tencent, Pony Ma. Tencent is het bedrijf achter de zeer succesvolle app Wechat. ‘De voorbije jaren is de samenwerking met Tencent verdiept, in het bijzonder door de positieve resultaten van de deelname van Tencent in de hervorming tot een gemengde kapitaalsstructuur van China Unicom’, zei Hao. China Unicom is een van de grootste telecombedrijven in China. “We hopen dat de samenwerking voortgezet wordt, dat we het bedrijfsmanagement verder kunnen verbeteren en positieve resultaten voor beide partijen boeken”.

China Unicom is het belangrijkste dossier van gemengd aandeelhouderschap tot nu toe. In 2017 verhoogde het zijn kapitaal met 75 miljard yuan (9,5 miljard euro). De nieuwe inbreng kwam van 14 investeerders, waaronder staatsbedrijven en privébedrijven als Tencent, Baidu, Alibaba en Suning. Sindsdien werkt het bedrijf beter, maar er is discussie of dit wel komt door strategische nieuwe input van de nieuwe aandeelhouders.

Hao Peng sprak ook over zijn recente ontmoeting met Jack Ma van de Alibaba Group, intussen ook bij ons bekend door een belangrijke strategische investering in Luik. Daar drong hij aan op sterkere banden tussen staatsbedrijven en Alibaba om de digitale wereld en de materiële economie te integreren en zo de industrie sneller te moderniseren.

Echte meerwaarde?

Alibaba en Tencent zijn uiterst succesvolle privébedrijven en kampioenen in technologische innovatie. Het aanhalen van de banden tussen staatsbedrijven en deze twee is dan ook een strategische keuze om de dienstverlening en het financiële rendement van staatsbedrijven te verbeteren door dit soort gemengd aandeelhouderschap.

SCMP laat commentatoren aan het woord die niet overtuigd zijn. Stanley Chan, research directeur van Emperor Securities ziet niet goed welke meerwaarde leidende technologiebedrijven kunnen bieden aan het management van traditionele staatsbedrijven.
In het concrete geval van Unicom moet volgens hem volledig ingezet worden op de ontwikkeling van 4G en 5G producten eerder dan op het toepassen van Tencent spelprogramma’s en online shopping diensten.

Meerderheidsbelang voor privésector mogelijk?

In maart dit jaar vermeldde de Nikkei Asian Review dat andere staatsbedrijven het voorbeeld van China Unicom gaan volgen. Concreet gaat het om een dochteronderneming van China Railway Group die de hogesnelheidslijn Beijing-Shanghai uitbaat en om de logistieke dienstenafdeling van China Eastern Airlines.

Nikkei noteerde diezelfde week ook een uitspraak van Lian Weiliang, vicedirecteur van de National Development and Reform Commission, een soort superministerie van economie.
‘In sommige bedrijfstakken waar voldoende open concurrentie is zullen we ‘sociaal kapitaal’ toelaten een meerderheidsparticipatie te nemen in staatsbedrijven. “ .Met ‘sociaal kapitaal’ wordt een combinatie van kapitaal uit privébedrijven en andere staatsbedrijven bedoeld. Lian gaf geen verdere uitleg, zodat niet duidelijk is in hoeveel en welke staatsbedrijven de staat zijn meerderheid zou kunnen opgeven.

Bronnen: South China Morning Post , Nikkei Asian Review

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *