Shanghai vrijhandelszone uitgebreid met Lingang

De Vrijhandelszone te Shanghai die al een expansie onderging, wordt voortaan uitgebreid met de Lingang zone die ongeveer zo groot is als Hongkong. Doel is van de vrijhandelszone een model te maken voor investeringen, het vrijmaken van de handel en het vrij verkeer van investeringen, kapitaal, transport en werk, aldus onderminister van Handel Wang Shouwen.

De oprichting van de Shanghai Vrijhandelszone dateert van 22 augustus 2013. Deze zone was toen 120 km² groot en integreerde vier bestaande gebieden uit het Pudong district namelijk de Waigaoqiao Free Trade Zone, het Waigaoqiao Free Trade Logistics Park, de Yangshan Free Trade Port Area en ook de Pudong Airport Free Trade Zone. Een eerste uitbreiding vond plaats op 21 april 2015 toen nog de Lujiazui Financial and Trade ZoneShanghai Jinqiao Economic and Technological Development Zone (voorheen Jinqiao Export Processing Zone) en Zhangjiang Hi-Tech Park er bij gevoegd werden. Bij de recentste uitbreiding worden ook Nanhui New City, Lingang Equipment Industry Area, Xiao Yangshan en het zuidelijk deel van de Pudong luchthaven toegevoegd.

Dit gebied werd vroeger Lingang genoemd. Het bevindt zich op 70 km ten zuidoosten van de Shanghai binnenstad aan de voet van de 32 km lange Donghaibrug naar de Yangshan diepzeehaven en is gedeeltelijk herwonnen op zee. Lingang is ongeveer zo groot als Hongkong en het is de bedoeling om de komende decennia er een soort mini Hongkong van te maken. Terwijl Hongkong benepen zit qua grondgebied is er ruimte te over in Lingang. Daar komt ook de nieuwe Teslafabriek die klaar zou zijn tegen het jaareinde.

Doel

Vice-minister van Handel Wang Shouwen die eveneens deelneemt aan de besprekingen met de VS zegt dat de uitbreiding van de vrijhandelszone duidelijk de Chinese houding over open deurpolitiek en gezonde ontwikkeling van economische globalisatie aantoont. China is niet bang zijn markten te openen los van de ontwikkeling van de handelsbanden met de andere landen. Loco-burgemeester van Shanghai Chen Yin legde uit dat in het nieuwe Lingang-gebied er een omheind gedeelte komt waar een speciaal belastingbeleid van toepassing is op goederen die vanuit het buitenland binnenkomen en ook op goederen- en dienstentransacties tussen bedrijven binnen het gebied. Shanghai zal de ondernemingsbelasting gedurende de eerste 5 jaren na de oprichting tot 15% reduceren voor ondernemingen in sleutelsectoren zoals geïntegreerde schakelingen, AI, bio geneesmiddelen en burgerluchtvaart. Daarnaast werd een Fonds met 100 miljard yuan opzij gezet om talent en infrastructuur aan te trekken.

Het vroegere Lingang wordt ook Nanhui New city geheten

Tegen 2025 moet het tamelijk recent ontwikkeld Lingang gebied een rijp institutioneel systeem hebben van investeringen en vrijhandel. Tegen 2035 moet de functie van speciale economische zone een sterke uitstraling hebben zodat het een platform wordt die China integreert in de economische globalisatie. Verder moet via preventie en supervisie nog gewaakt worden dat de pilot van vrijhandelsaccounts niet leiden tot belastingerosie. Het gebied zal er naar streven om een cluster te worden van internationale business, grensoverschrijdende financiële diensten, O&O in spitstechnologie, grensoverschrijdende diensten met eveneens een versnelling van het upgraden bij de bestaande ondernemingen. Het plan voor de uitgebreide vrijhandelszone voorziet ook meer lokale bevoegdheden zodat de innovatie gestimuleerd wordt en leidt tot een nieuwe golf van hervormingen in de Jangtserivierdelta.

 Bronnen: China Daily, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *