Relaties China-Australië warmen verder op

China en Australië gaan hun betrekkingen uitbreiden op een aantal gebieden zoals politieke dialoog, handel, energie en strijd tegen klimaatwijziging. Dat is aangekondigd bij het einde van het vierdaags bezoek van de Australische premier Albanese aan China.

Xi en Albanese Foto Xinhua/Yan Yan Disclaimer

In het gezamenlijk communiqué staat dat: ‘Beide naties kunnen hun bilaterale relaties uitbreiden en tegelijk hun respectieve nationale belangen behartigen zolang ze hun verschillen maar op een verstandige manier behandelen’. Het communiqué is de bekroning van de toenaderingspolitiek die de in 2022 aangetreden Australische premier volgt.

Onder zijn voorganger Morrison waren de relaties op een dieptepunt beland, door het afsluiten van een anti-Chinese militaire alliantie AUKUS (met de VS en het VK). Australië nam het voortouw om een onderzoek te eisen naar een mogelijke oorsprong van Covid-19 in een Chinees labo. Het beschuldigde China van spionage en nam allerlei maatregelen om de ‘Chinese invloed’ terug te dringen. De Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE werden in 2018 uit het Australische 5G -netwerk gebannen. Australië nam deel aan een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen in Beijing. China riposteerde met het beperken van de invoer van een aantal belangrijke Australische exportproducten. Die beperkingen zijn sinds de toenadering door Albanese grotendeels opgeheven.

Goede redenen voor samenwerking

China en Australië gaan opnieuw jaarlijkse ontmoetingen organiseren tussen de premiers, en willen de bilaterale dialogen over buitenlandse politiek, klimaatwijziging, energie en economie terug opstarten.
Er zal zo snel mogelijk in Australië een vergadering van de Free Trade Agreement Joint Commission plaatsvinden om principe-akkoorden uit te werken over normen, meetmethoden, intellectuele eigendom, concurrentie, opleiding en voedselveiligheid.

Het bezoek van Albanese was het eerste van een Australische premier aan China in zeven jaar. Beide partijen hebben goede redenen voor deze toenadering want Australische grondstoffen en energie zijn cruciaal voor China en China is de grootste afzetmarkt voor deze Australische producten.

President Xi Jinping zei tijdens de ontmoeting met Albanese dat beide landen ‘geen historische verwijten of fundamentele belangenconflicten hebben’ en Albanese bevestigde dat de verschillende politieke systemen van Australië en China niet bepalend mogen zijn voor de relaties.

Waarnemers blijven echter sceptisch over hoever de nieuwe toenadering kan gaan. Australië is zeer sterk militair en ook economisch afhankelijk van de VS. Het is de vraag hoeveel speelruimte die aan het land zal geven.

Bron: Caixin

Print Friendly, PDF & Email