Robots ingezet in seniorenzorg

China zet bij de ouderenzorg robots in om het gebrek aan personeel te compenseren. De robots vallen echter nogal duur uit voor de rusthuizen die al kampen om winstgevend te zijn.

Foto Sixthtone Disclaimer

In een RVT gelegen in Shanghais subdistrict Beixinjing zingt robot Duoba liedjes uit de Maotijd en de oudjes zijn er dol op. 40% van de inwoners uit het subdistrict zijn ouder dan 60 en de meeste RVT residenten zijn dementerend.  Naast Duobao werd  geïnvesteerd in slimme matrassen die de vitale functies van de bewoners in de gaten houden terwijl ze slapen en in een speelautomaat. Later dit jaar worden twee desinfectierobots geleverd. De slimme machines zijn nodig om de werkdruk te verminderen ‘Anders wordt iedereen moe en wordt niet goed voor de ouderen gezorgd’, zegt de directrice.

China  zet groots in op robots om voor zijn groeiende oudere bevolking te zorgen. Voorspeld wordt dat het aantal 60 plussers toeneemt van 280 miljoen in 2022 tot 402 miljoen in 2040. Het zorgsysteem staat echter danig onder druk met als grootste probleem een gebrek aan zorgpersoneel. Volgens de nationale normen van China zou er één zorgmedewerker moeten zijn voor elke vier bewoners in bejaardentehuizen. Maar er zijn momenteel slechts 320.000 verzorgers die de 8,1 miljoen bewoners van verzorgingstehuizen van het land bedienen – een tekort van meer dan 1,7 miljoen.

Tech initiatieven

P-Care, seniorenobot van Zhongrui Funing Robotics FDoto Xinhua Disclaimer

De Chinese overheid hoopt dat technologie kan helpen. In 2021 publiceerde de National Health Commission een baanbrekend plan voor de ontwikkeling van slimme ouderenzorg. Verschillende techgroten spelen al in op de behoefte. AI-firma iFlytech lanceerde vorig jaar zijn  “Ultra Brain 2030” plan dat focust op de ontwikkeling van nieuwe soorten zorgrobots voor ouderen. Baidu, de Chinese zoekgigant, promoot ook zijn Xiaodu slimme beeldschermen, die senioren kunnen gebruiken om doktersafspraken te maken, toegang te krijgen tot weerberichten en spelletjes te spelen.

De Beijing autoriteiten hebben in 2020 subsidies verstrekt om honderden huishoudens van Xiaodu-apparaten te voorzien. Net als elders zijn de meest gebruikte slimme ouderenzorgtechnologieën in China momenteel draagbare apparaten zoals slimme armbanden en horloges. Deze kunnen een aantal handige functies bieden, zoals het bewaken van de vitale functies van senioren, gebruikers eraan herinneren hun medicatie op tijd in te nemen en hun locatie volgen. Velen in China verwachten dat China het Japanse voorbeeld volgt waar robots wijd toegepast worden in zorghuizen.

Duur

iPal robots van AvatarMind Robot Technology op de World Robot Conference Foto China.org.cn Disclaimer

Er zijn al ongeveer 100 Chinese robotica-startups die gespecialiseerd zijn in revalidatie-, gezelschaps- en verpleegrobots. Maar de industrie worstelt nog steeds om op te schalen. Robotprijzen blijven hoog, de meeste bedrijven moeten nog massaproductie realiseren en de lokale autoriteiten verstrekken niet genoeg steun om robots op grote schaal uit te rollen in verpleeghuizen, zeggen insiders uit de industrie.  Hangzhou Lewan Science and Technology heeft een voedselbezorgrobot ontwikkeld die meer dan 20 maaltijden kan bezorgen in verschillende kamers in een gebouw. Maar weinig verpleeghuizen kunnen het product betalen dat rond 70.000 yuan kost.  En zonder veel bestellingen kan de prijs niet dalen… Het Sunshine Nursing Home in Oost Anhui wil slimme matrassen en badrobots installeren om de druk op het personeel te verlichten maar kan de maandelijkse verblijfskost van om en bij de 2500 yuan moeilijk opdrijven.

Groei

Carrie Lam bezoekt Shintomi Special Nursing Home in Tokio Foto China Daily Disclaimer

Analisten blijven ondertussen optimistisch over de lange termijn vooruitzichten voor de slimme gezondheidszorg in China. In april bracht een onderzoeksbureau in de provincie Guangdong een rapport uit waarin werd voorspeld dat de markt de komende tien jaar zou ‘exploderen’, naarmate de Chinese autoriteiten de financiering verhogen, nieuwe producten worden ontwikkeld en consumptiepatronen veranderen. Ook leasing behoort tot de mogelijkheden. In 2027 zal de markt meer dan drie keer zo groot zijn als in 2021, schatte het bedrijf.

Momenteel is het zo dat de robots voornamelijk gebruikt worden in  ziekenhuizen gelegen in welvarende gebieden maar de vraag deint al uit tot zorginstellingen in steden van lagere rang. Jiang, de CEO van Lewan, gelooft dat er veel groeipotentieel is in begeleidende robots. Dit bedrijf heeft onlangs een product op de markt gebracht voor 10.000 yua, dat kan patrouilleren in het huis van een bejaarde, liedjes kan zingen, films kan afspelen en hen kan helpen bij het videobellen met hun kinderen. Een robot kan meer dan een hond als huisdier. Hoewel het menselijke warmte mist, blijven ze toch een trend in de veroudering van de maatschappij.

Bron Sixthtone

Lees ook https://www.chinasquare.be/slimme-toestellen-gerieflijk-voor-senioren/

Print Friendly, PDF & Email