Ningxia: het Chinese Bordeaux

Langzaam maar zeker verschijnen er meer Chinese wijnen op de wereldmarkt en hun kwaliteit wordt ook steeds beter. Ningxia, in het verre noordwesten van China, is hierin leidend. Dit is vooral het resultaat van een uitzonderlijke samenwerking tussen Chinese en buitenlandse specialisten.

De wijn van Stone & Moon; foto Grapewall of China (disclaimer)

Marselan rosé

Maria Teresa Romero Ponce is voorzichtig bezig met het snoeien van overbodige twijgen op de druivenranken in de autonome regio Ningxia, de veel belovende wijnregio in het noordwesten van China. De kleine wijngaard, de Stone & Moon Winery, is het resultaat van drie jaar noeste arbeid van de 31-jarige Chileense. In totaal ontwikkelde zij de afgelopen drie jaar 12 soorten wijn, gefermenteerd uit negen verschillende druivensoorten, in drie wijnregio’s in China (Yunnan, Shaanxi en Ningxia). Dit jaar kwam haar wijn eindelijk op de markt.’ Marselandruiven worden meestal gebruikt om droge rode wijn te maken, maar ik probeerde er een roséwijn van te maken. Ik was super verrast dat veel mensen terugkwamen en zeiden dat ze onze roséwijn lekker vonden, waardoor we meer hoop kregen goede wijn te blijven produceren en maken,’ zegt Ponce. De wijn die ze maakt, heeft een solide afzetbasis opgebouwd in Beijing, Shanghai, Shandong en Shenzhen.

Wijn als cultuur

Voor Ponce is wijn meer dan een drankje. Het is een uiting van culturen in verschillende productiegebieden. Het vertelt verhalen over de lokale bevolking en hun levensstijl. Voordat zij zich in het Chinese Ningxia vestigde, had Ponce in 15 wijnhuizen in Frankrijk, Australië, Duitsland, de Verenigde Staten en Italië gewerkt. ‘De ervaring in Ningxia is uniek voor mij. De hete zomer is zoals die in het zuiden van Chili en het zuiden van Australië. De bijzondere weersomstandigheden hier zijn echter het hele jaar door veel uitdagender voor de druiventeelt’, vertelt ze.

‘Wijn is een echte taal die wereldwijd veel wordt gebruikt, waarmee China zijn verhalen beter aan de wereld kan vertellen’, zei Christelle Chene, een Franse wijnkenner die werkt bij de Xige Winery te Yinchuan, de hoofdstad van Ningxia. Afkomstig uit Bourgondië heeft Chene haar rol verschoven van verkoopster van Franse wijn in China naar een culturele ambassadeur om Chinese wijn wereldwijd op de kaart te zetten. ‘Het mengen van de Chinese cultuur met de westerse cultuur is een goede manier om de wijnindustrie in China te ontwikkelen’, zegt ze. Chene houdt zich al drie jaar bezig met het organiseren van wijnfestivals in de regio. De locatie is een klassiek Chinees herenhuis, waar ze haar gasten vaak serveert met menu’s met typische Chinese gerechten en verschillende wijnen uit Ningxia.

Gunstig klimaat

Ningxia beslaat 66.000 vierkante kilometer. De meeste wijnbouw vindt plaats in het uiterste noorden van de regio. Hier zorgt de Gele Rivier voor voldoende water voor irrigatie en is het dorre landschap omgevormd tot bouwland dat goed geschikt is voor de productie van wijn. Ningxia heeft een door en door continentaal klimaat, de oostelijke grens ligt op ongeveer 950 km van de dichtstbijzijnde zee. De zomers zijn heet, hoewel de grote hoogte van de wijngaarden (sommige meer dan 1200 m boven de zeespiegel) helpt om een geschikt klimaat voor de wijnbouw te creëren. Op deze hoogte wordt intens zonlicht overdag gevolgd door veel koelere nachten.

Helan Mountain

Ponce is een van de ongeveer 60 wijnmakers, -kenners en -proevers uit 23 landen die door Ningxia in de loop der jaren zijn uitgenodigd om nieuwe wijnmerken te helpen ontwikkelen, in lijn met de plannen van de Administrative Committee of the Grape Industry Zone van Helan Mountain, het oostelijke wijngebied van in Ningxia. Helan Mountain wordt nu internationaal erkend als een rijzende ster op de wereldwijnkaart, met meer dan 170 druivensoorten die, naast enkele inheemse rassen, uit het buitenland zijn geïmporteerd.

Beurzen

Aangezien de International Conference on Grape and Wine Industries en de derde China (Ningxia) International Wine Culture and Tourism Expo deze maand zullen worden gehouden, verwachten zowel Chene als Ponce meer internationale kenners en wijnproducenten om van hun wijnen te proeven. ‘Verschillende ideeën van over de hele wereld zullen helpen om betere wijnen te maken met creativiteit en originaliteit’, vindt Ponce.

Commentaar

De opkomst van het ooit arme Ningxia als een grote wijnregio is een interessant voorbeeld van hoe Chinese en buitenlandse investeerders een win-winsituatie kunnen bereiken door zich volledig voor elkaar open te stellen en hun ervaringen te delen. Terwijl het aantal expats in China sterk gedaald is, met name gedurende de Coronaperiode, is het in Ningxia vrijwel gelijk gebleven (Ningxia heeft ook weinig last van Corona gehad). Internationale en Chinese ondernemers en specialisten creëren een sterke synergie in een sfeer van hechte saamhorigheid.

Bronnen: asiafoodjournal.com, duzuichina.com, grapewallofchina.com.

Print Friendly, PDF & Email