Socialere politiek oplossing voor Hongkong?

China steunt een meer sociale politiek in Hongkong. Dat blijkt onrechtstreeks uit de Chinese pers.

Hongkong geniet gedurende 50 jaar van een grote autonomie. Het behoudt zijn politiek en economisch systeem in die periode. Dat systeem is ultraliberaal en één van de meest ongelijke ter wereld. Beijing heeft beloofd daarin tot 2047 niet tussen te komen.

Uit commentaar in de Hongkong editie van China Daily, een officiële Chinese krant, blijkt echter wel de sympathie van Beijing voor een meer sociale koers.

Carry Lam, de regeringsleider van Hongkong, heeft overleg opgestart met de civiele maatschappij als voorbereiding op haar jaarlijkse programmatoespraak in oktober. Het is relevant welke aspecten van dat overleg China Daily in de schijnwerpers plaatst.

Leiders van de civiele maatschappij vragen concrete maatregelen die tastbare resultaten geven op sociaal en economisch vlak met als doel de sociale breuk in Hongkong aan te pakken.

China Daily citeert David Wong Yogyakarta, voorzitter van de Mandatory Provident Fund Schemes Authority. Tekort aan betaalbare woningen en gebrekkige gezondheidszorg zijn de twee dringendste problemen. Het is in het licht van de voorbije massale protesten tegen het ontwerp van uitleveringswet belangrijk dat deze sociale en economische problemen, die voor de meerderheid van de Hongkongers veel belangrijke zijn, ernstig aangepakt worden.

Indien Lam mensen wil overtuigen dat ze het ernstig meent, dan moet ze er in slagen het aanbod aan woningen te verhogen, overbezette openbare hospitalen meer middelen geven en de ondraaglijke werklast van de gezondheidswerkers verbeteren.

De regering heeft als taak er voor zorgen te dat de meerderheid van de Hongkongers meedelen in de voordelen van de economische ontwikkeling? Zo niet zijn alle inspanningen voor verzoening vergeefs.

Jongeren en vakbond

Jaime Sze Wine-him, van de All-China Youth Federation vraagt dat de regering meer focust op de problemen van de jongeren door meer bouwgrond ter beschikking te stellen voor sociale huurwoningen voor mensen onder de 35 jaar. Betaalbare woningen kunnen veel helpen om de frustraties van de mensen weg te nemen en hen vertrouwen in de toekomst te geven.

Stanley Ng Chau-pei, de voorzitter van de Hong Kong Federation of Trade Unions, de grootste vakbond van Hongkong, eist dat de regering meer aandacht schenkt aan arbeidsproblemen en een politiek volgt die voordelig is voor werknemers. Bestaande regels betreffende de arbeidsduur, de verplichte openbare verlofdagen en de bescherming van het pensioen moeten krachtdadiger opgelegd worden.

De oproepen tot een meer sociale politiek sporen met de analyse van experts die de heftigheid van de recente protesten verklaren als de reactie van werkers die economisch achteruit gaan en jongeren zonder veel toekomst tegen een regering van rijken.

De klassieke oppositiepartijen ( de ‘Pandemocraten’) – die overigens even liberaal zijn als de regering – richten het verzet tegen Beijing. Ze hopen op die manier hervormingen van het kiessysteem af te dwingen die hen een kans geven om zelf aan de macht te komen. Daarnaast zijn er de ‘localisten’, die racistisch (tegen de Chinezen van het vasteland) en anticommunistisch zijn, opkomen voor onafhankelijkheid en geen geweld schuwen.

Bron: China Daily Hongkong

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *