Stadsplanners willen stop aan ‘lelijkheid’

De Chinese regering wil een betere urbanisatie. Onder meer door een verbod op ‘lelijke gebouwen’.

.De Chinese Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen, een soort superministerie van economische zaken, heeft richtlijnen uitgevaardigd om de kwaliteit van urbanisatie in China te verbeteren.
De meest opvallende aangekondigde maatregelen zijn een strikte beperking van de bouw van wolkenkrabbers van meer dan 500 meter, en een verbod op ‘lelijke gebouwen’.

In april 2020 had het ministerie van woningbouw al samen met de commissie een richtlijn uitgevaardigd die het bouwen van zeer hoge of vreemde gebouwen alleen om de aandacht van het publiek te trekken een verspilling van grondstoffen noemde.

Jarenlang hebben Chinese steden louter om redenen van prestige gewedijverd om het hoogste gebouw te hebben. Daardoor heeft China zes gebouwen in de top tien van de hoogste ter wereld staan. Ze zijn stuk voor stuk meer dan 500 meter hoog. 95 gebouwen zijn meer dan 300 meter hoog en liefst 2.395 meer dan 150 meter. Ter vergelijking: In België haalt alleen de Zuidertoren in Brussel nipt de 150 meter.

Projecten voor boven 500 meter zullen voortaan een overtuigende veiligheidsstudie en kosten-baten analyse moeten voorleggen om nog een vergunning te krijgen.

Het verbod op ‘lelijke gebouwen’ kreeg meteen veel bijval bij het publiek. Op het internet ontstond zelfs een trend van mensen die voorbeelden van ‘lelijke gebouwen’ stuurden. Op veel plaatsen in China zijn extravagante maar smakeloze constructies opgericht, meestal om nieuwsgierige toeristen te lokken.

Een typisch voorbeeld van een dergelijk extravagant en lelijk gebouw staat in Shijiazhuang, de hoofdstad van de provincie Hebei. Het bestaat uit de helft van de beroemde Hemeltempel in Beijing in combinatie met de helft van het Amerikaanse Capitool. Het gebouw is onderdeel van een themapark waarvan de bouw stilgelegd is. Een veel aangehaald voorbeeld van extravagantie is ‘De kus’ een gebouw in de vorm van twee reusachtige beelden die naar elkaar leunen in Wuling, een deel van de stad Chongqing. Of nog een hotelgebouw in de vorm van het hoofd van de mythische Gele Keizer in Fengdu .

Een website voor architectuur in Beijing heeft de voorbije 11 jaar telkens een lijst opgesteld van de 10 lelijkste gebouwen van het jaar. Kenmerkend is een vreemde en vulgaire stijl waarbij men probeert iets na te bootsen. Er is ook meestal disharmonie tussen het gebouw en de omgeving. Om te kijken of een gebouw goed of slecht is kijkt het bureau naar de functionaliteit, de stevigheid van de constructie en het esthetisch aspect.

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Stadsplanners willen stop aan ‘lelijkheid’

  1. Geldt dat ook voor religieuze gebouwen? Er komen nu meer en meer Arabisch Moskeeën die de Hui populatie erg irriteerden. In NL komt je erg weinig een nieuw kerk met kerk toren en kerk klokken tegen. Zulke gebouwen krijgen erg weinig kans op een bouwvergunning. China laten tenminste minaretten bouwen, anders dan een paar liberale Europese landen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *