Definitieve vestiging in grote steden wordt opnieuw gemakkelijker

De Chinese regering neemt nieuwe maatregelen om de definitieve vestiging van interne migranten in de grote steden te vergemakkelijken

Zowat 250 miljoen chinezen werken met een tijdelijke verblijfsvergunning buiten de streek waar ze wonen, voor het grootste deel in steden. Vermits het levensniveau in de steden twee à drie maal hoger ligt dan op het platteland, de gezondheidszorg en het onderwijs er beter zijn en de mogelijkheden voor consumptie groter, moedigt de regering de definitieve migratie naar de stad sterk aan. Toch zijn er nog belemmeringen voor het verkrijgen van een vaste stedelijke verblijfsvergunning of hukou; die zijn historisch voortgekomen uit de vrees dat de infrastructuur en dienstverlening van vooral grote steden een toevloed van migranten niet zouden aankunnen. Zonder vaste stedelijke verblijfsvergunning heeft men slechts een beperkte toegang tot stedelijke gezondheidszorg en onderwijs en vallen ze hoofdzakelijk terug op die diensten in hun woonplaats..

De beperkingen op het bekomen van een vaste verblijfsvergunning worden al ongeveer vijftien jaar stap voor stap losser gemaakt.

Tot nu toe kon iedereen die eigenaar was van een woning in de stad er een vaste verblijfsvergunning krijgen. De woningprijzen in de Chinese steden zijn echter zeer hoog; voor de meeste interne migranten is een aankoop lange tijd onbereikbaar. Daarom wordt nu een nieuwe regel ingevoerd: wie minstens vijf jaar een woning huurt in de stad zal gelijk behandeld worden met een woningeigenaar. De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen heeft dat bekend gemaakt.

Studenten zullen na hun studietijd gemakkelijker in de stad kunnen blijven wonen.

De nieuwe regels bevestigen ook de vorige van 2019 waarin stond dat alle beperkingen moeten opgeheven worden in steden met minder dan 3 miljoen inwoners.

Sommige grote steden zoals Shanghai die het moeilijk hebben met de migratiedruk, hebben een puntensysteem ingevoerd volgens een aantal criteria. De nieuwe regels bepalen dat meer gewicht moet gegeven worden aan de tijd die de migranten al in de stad verblijven en de periode waarin ze bijgedragen hebben tot de sociale zekerheid.

De Commissie belooft ook werk te maken van betere toegang tot stedelijke diensten voor migranten met een tijdelijke verblijfsvergunning.

Bron: Caixin

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *