Strijd tegen corruptie woedt hevig

De strijd tegen de corruptie is nog lang niet ten einde. In de provincie Guangdong wordt vicegouverneur Liu Zhigeng die 7 jaar lang de stad Dongguan heeft geleid, ervan verdacht de beschermheer geweest te zijn van de sekshandel. Ook in de financiële sector ontsnappen machtige instellingen als de China Development Bank en de China Investment Corporation niet aan kritiek.

liuzhigeng

Liu Zhigeng


De kogel is door de kerk. Met het onderzoek tegen de 57- jarige vicegouverneur Liu Zhigeng van Guangdong krijgt het dossier van Dongguan als sekshoofdstad uiteindelijk zijn beslag. Liu was immers gedurende 7 jaar partijsecretaris en burgemeester van Dongguan. Gedurende die tijd werd Dongguan een industriële macht, maar kreeg het eveneens de reputatie van sekshoofdstad van China. Onder het mom van massage of karaoke trok de prostitutie aardig wat klanten aan uit het vasteland, maar ook uit Hongkong, Macao en Taiwan. Waarnemers bekritiseren Liu omdat hij de structuur van de industrie in Dongguan niet tijdig heeft geüpgraded, omdat hij grote sommen overheidssteun voor technologische verbetering aan ondernemers heeft verkwanseld en tenslotte omdat hij de voornaamste beschermer was van de seksnijverheid.
Volgens Caixin speelden ook zijn familieleden een belangrijke rol hierbij.  Zijn vrouw was verantwoordelijk voor de brandveiligheidsvergunningen van alle instellingen in de stad. Zijn zuster en schoonbroer bezitten een vastgoedfirma met een aantal ‘ontspanningszaken’ waarbij de Dongguan Royal Dynasty Night Club waar een meisje stierf aan een overdosis drugs. Onderburgemeester Liang Guoying, ooit een vriend van Liu, werd al in september 2014 de laan uitgestuurd.  Dat het zo lang duurde vooraleer Liu aan de tand gevoeld wordt, heeft te maken met het feit dat eerst voldoende bewijzen verzameld moesten worden.

Financieel

CDBtoren

Ingang CDB-toren in Pudong


Ook in de financiële wereld woedt de strijd tegen de corruptie in alle hevigheid. Inspecteurs van de Disciplinecommissie hebben gedurende twee maanden 21 onderzoeken uitgevoerd naar financiële instellingen en waakhonden. Zij hadden bedenkingen bij het reilen en zeilen zowel bij de machtige China Development Bank als bij het soeverein fonds de China Investment Corporation (CIC). De beide financiële instellingen zijn belangrijk voor de ondersteuning van het OBOR project, (“One Belt, One Road”, de nieuwe zijderoutes). Zowel bij het verlening van kredieten door CDB, de uitbesteding door haar en zelfs bij de uitvoering van projecten vond de Central Commission for Discipline Inspection (CCDI) potentiële risico’s en gevaren. Het gevaar van buitensporige verkwisting is evident: de kantoren overschrijden de standaarden overduidelijk. In het rapport worden ambtenaren van de CIC ervan beschuldigd golf te spelen met openbare gelden en ook reisjes naar het buitenland te maken. Het rapport vond ook ernstige problemen van belangenvermenging. De verreikende campagne tegen de corruptie bereikte de financiële wereld na de koersval van de Chinese beurzen in augustus laatstleden. CCDI-ondersecretaris Wu Yuliang zei vorige maand op een persconferentie dat corruptie in de financiële sector leidde tot operaties die bedisseld werden in “achterkamers”.
pingansecEen schoolvoorbeeld van hoe het niet moet leverde investeringsbankier Xue Rongnian die in november opgepakt werd wegens handel met voorkennis en het manipuleren van de markt. Xue was CEO van Ping-An Securities en in die functie nauw verbonden met de toezichthouders die hij onder druk zette. Volgens Xinhua maakte hij tussen 2013 en 2014 door handel met voorkennis 500 miljoen yuan aan onwettelijke winsten. Deze zaken werden al aan de politie doorgespeeld.
Xue stond van 2008 tot 2011 aan het hoofd van Ping An Securities en leidde zo de beursgang in van Wanfu Biotechnology (Hunan) Agricultural Development. Naar verluidt heeft Wanfu de boeken vervalst om hiervoor toestemming te krijgen. In 2013 werd Xue van de beursmarkt verbannen omdat hij verantwoordelijk geacht werd voor deze vervalsing. Hij gebruikte accounts van andere makelaarshuizen om de prijzen te manipuleren van diverse beursgenoteerde vennootschappen waarbij Anhui Chaodong Cement, Dongyuan Electrical Group en Jiangsu Yuyue Medical Equipment and Supply.
Hij wierp zich bij de herstructurering van firma’s op als een kampioen in handel met voorkennis door de aan- en verkoop van aandelen. Handel met voorkennis en “short selling” zijn voor Beijing de hoofdfenomenen die de koersval hebben veroorzaakt en die al tot sancties leidden bij beurswaakhond CSRC waarvan vicevoorzitter Yao Gang en assistent Zhang Yujun werden opgepakt. Zelfs voorzitter Xiao Gang bood recentelijk zijn ontslag aan na geklungel met de “circuit breakers”, maar dit ontslag werd niet aanvaard. Sinds 2014 gebruikt de beurswaakhond echter big data om handel met voorkennis op te sporen.
Op 25 januari pleegde in Hubei een voormalig hoofd van een makelaarsfirma zelfmoord door van de twaalfde verdieping van een gebouw te springen omdat ook naar zijn handel en wandel een onderzoek werd ingesteld. De politie vond een brief van Yang Zezhu die voormalig voorzitter was van Changjiang Securities. Vooraleer hij deze positie ging bekleden, was Yang het hoofd van de provinciale afdeling van SASAC die de staatseigendommen beheert.

Andere

  • Cai Xiyou gestures before attending an investor presentation for the global offering in Hong Kong May 6, 2013. REUTERS/Bobby Yip

    Cai Xiyou


    Tegen voorzitter Cai Xiyou van staatsonderneming Sinochem loopt ook een onderzoek naar inbreuken tegen de discipline. Sinochem telt 50.000 personeelsleden en 300 filialen.

 

  • Gouverneur Wei Hong van Sichuan werd nu eveneens opzij geschoven omdat hij volgens de Disciplinecommissie zijn fouten weigerde te verbeteren. Hij wordt niet beschuldigd van corruptie, wel van gebrek aan loyaliteit. Hij wordt daarmee de tweede zittende gouverneur van de provincie die sinds het aantreden van Xi Jinping moet opstappen
  • Een vicegouverneur van Hainan stond terecht om tussen 2001 en 2014 in diverse functies voor in totaal aan 86 miljoen aan steekpenningen te hebben ontvangen van 10 bedrijven. De omkoping dateert meestal uit de periode toen hij CPC-secretaris was in de steden Guang’an en Mianyang.
  • 26 staatsondernemingen en staatsorganen hebben mededelingen gedaan over correcties die ze doorvoerden nadat de Disciplinecommissie bij hen onregelmatigheden aan het licht bracht. Van 13 onder hen staan deze veranderingen al op de website van de Disciplinecommissie. Bij de 26 behoren China Resources (Holdings), Ansteel Group, China Railway, Taiwan Affairs Office onder het Centraal Comité van de CPC, Ministerie van Transport, China Aerospace Science and Technology Corp. en People’s Daily.

Zeven personen zijn door de Political and Legal Affairs Commission van de CPC gesanctioneerd omdat ze hadden ingegrepen  in rechtszaken. Onder hen de partijsecretaris van de stad Yichang en ook een rechter van het Opperste gerechtshof die steekpenningen hadden aanvaard in ruil voor hun interventie.
Bronnen: SCMP, China Daily, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *