Strijd tegen ivoorhandel krijgt lof

De ivoorhandel is door China stap voor stap uitgebannen. Krachtige maatregelen van Beijing werpen vrucht af en krijgen internationale bijval.

ivoorhandel

Foto Wang Jing voor China Daily

Een hoge ambtenaar uit Kenia tweet:

Lof uit Kenia

‘Namens de regering van Kenia en de African Elephant Coalition – 32 lidstaten- uit ik onze collectieve dank aan China omdat het zijn binnenlandse ivoormarkt heeft opgeheven. In naam van de solidariteit doe ik een beroep op all naties met een ivoormarkt – in het bijzonder in de EU en in Japan – om ook bij hen die markt op te heffen.’ Tot zover Najib Balala, kabinetssecretaris  van het ministerie van Toerisme en Natuurbescherming van Kenia.

Verbod 2017

In China zijn de verkoop van ivoor en de vraag ernaar ingezakt sinds het landelijke verbod om ivoor te verkopen of te verwerken uit 2017. De Chinese nationale douane meldde in 2018 dat ze 25.671 bedreigde diersoorten en dierlijke producten in beslag heeft genomen. Daarbij zaten 800 kg voorwerpen in ivoor.

Handel ingezakt

World Animal Protection, een organisatie die de VN adviseert, erkent dat China het goede voorbeeld geeft wat natuurbescherming betreft. Het land is volgens Dr. Sun Quanhui, een wetenschappelijk functionaris van de instelling, ‘een belangrijke medespeler op wereldvlak’. Ook TRAFFIC heeft, middels een onderzoek van september 2018, geconstateerd dat de aankoop van ivoren voorwerpen in China spectaculair is gedaald. (TRAFFIC is een wereldwijd netwerk voor controle op de handel in dieren en dierlijke producten van het Wereldnatuurfonds WWF en van IUCN – the International Union for Conservation of Nature).

Meer voorlichting

Toch is er volgens Jan Vertefeuille, een topman van het WWF nog letterlijk en figuurlijk werk aan de winkel in China. Veel meer Chinese consumenten moeten nog worden bewustgemaakt van het onverantwoordelijke karakter van de handel in ivoren voorwerpen. De Chinese overheid voert samen met WildAid en het WWF nu een drie jaar lange bewustwordingscampagne. VIDEO

Overtuigen en sanctioneren

De voorlichters van de Chinese douane en de National Forestry and Grasslands Administration, de dienst bosbouw van het ministerie van Grondstoffen, leggen uit dat de olifant met uitsterven bedreigd is zolang ivoor wordt verhandeld. Er wordt onder andere ook op gewezen dat de smokkel van ivoor kan leiden tot een levenslange gevangenisstraf.

In China en daarbuiten

De campagne heeft zowel een binnenlandse als een internationale dimensie. Departementen bevoegd voor cultuur, handel en diplomatie geven informatie en houden toezicht. Er zijn inspecties geweest in Beijing, Tianjin, Hubei, Yunnan, Fujian, Zhejiang en Guangdong. China werkt op het diplomatieke vlak in deze kwestie samen met Tanzania, Mozambique, Zambia, Oeganda en Ethiopië. Ook is er toezicht op het toerisme naar de buurlanden. Thailand en Hongkong worden hierbij  speciaal onder de loep genomen, als topmarkten voor de resterende ivoorhandel.

Bronnen: Xinhua, China Daily, African Elephant Coalition Twitter account

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *