Toplui website Volksdagblad aangehouden

Zowel de voorzitter als de hoofdredacteur van de website van de partijkrant het Volksdagblad zijn aangehouden wegens het dreigen met het publiceren van negatieve artikelen over bedrijven die geen reclame zouden willen betalen.

websitevlksdbd

Website Volksdagblad


 Het Volksdagblad, dat in 1948 opgericht werd is het dagblad van de Communistische Partij van China. De website van het blad dateert uit 1997 en de nu aangehouden Liao Hong was een van de medeoprichters. Zowel 52-jarige voorzitter Liao Hong als de hoofdredacteur werden donderdag aangehouden. Eerder op de dag was dit al gebeurd met de 44 jarige vicevoorzitter Chen Zhixia. De South China Morning Post meent te weten dat het oppakken van de voorzitter en de hoofdredacteur te maken heeft met de in mei aangehouden Xu Hui die bedrijven afperste door bedreigingen om negatieve artikelen over hen te publiceren als ze geen reclame zouden betalen. Xu Hui heeft bekend.
liaohong

Voorzitter Liao Hong


Het is overigens niet de eerste keer dat de campagne tegen corruptie in de media toeslaat. CCTV-Nieuwsman Rui Chenggang verdween in juli 2014 uit de ether omdat hij verdacht werd van corruptie. Eerder dit jaar werd de vergunning ingetrokken van de 21st Century Business Herald, website die naar verluidt bedrijven voor tientallen miljoenen dollar afperste door te dreigen met het publiceren van negatieve rapporten om na het betalen van geldsommen de getroffen bedrijven weer te rehabiliteren. 30 personen zouden in deze zaak vervolgd worden. Het partijblad zou dus in hetzelfde bedje ziek geweest zijn. Het is het openbaar ministerie uit de provincie Henan dat het onderzoek leidt om belangenvermenging uit te sluiten.
De verhandeling van aandelen van het Volksdagblad op de beurs van Shanghai werd geschorst. Liao was sinds 2010 voorzitter van de website en hij werd op 20 augustus voor het laatst in het publiek gezien toen hij op 20 augustus te Shenzhen op een forum sprak over de integratie van online- en de traditionele media. Naar verluidt is corruptie in de Chinese pers vrij verspreid als middel om het inkomen aan te dikken.
Bronnen: FT, SCMP, China Daily, straitstimes

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *