Reis naar de achterkant van de maan

Voor het eerst gaat een menselijke ruimtevaartuig een zachte landing maken op de achterkant van de maan. De Chang’e-4 maanverkenner is op 8 december succesvol gelanceerd vanaf de Xichang lanceerbasis in de provincie Sichuan.

Maangodin in plaats van Manneke Maan.

Chang’e betekent Maangodin. Chang’e-4 is de vierde Chinese maanverkenner. De eerste werd in 2007 gelanceerd. De tweede maakte in 2010 een kaart van het volledige maanoppervlak met een resolutie van 7 meter. De derde in 2013 was de eerste Chinese maanverkenner dat een zachte landing uitvoerde buiten de aarde.

Chang’e-4, de vierde maanverkenner moet dus de achterzijde van de maan, waar het permanent donker is, gaan verkennen. Van die achterzijde bestaan wel veel foto’s, maar hij is nog nauwelijks verkend.

Sinds de jaren 50 zijn er ongeveer 100 ruimtevaartuigen die foto’s van de maan gemaakt hebben. Maar China krijgt de primeur van het eerste menselijke ruimtevaartuig dat op de achterkant een zachte landing zal maken.De maanverkenner wordt na zijn maanreis in omloop rond de maan gebracht, tot het in de juiste positie komt om op eigen kracht een zachte landing te maken in het Aitken bekken nabij de zuidpool.

Het Aitken bekken is nog nooit grondig onderzocht. Het is de grootste en diepste krater op de maan, met een diepte van 12 kilometer. De gegevens die nu verzameld worden zullen onze kennis van de maan, in het bijzonder van het binnenste, verdiepen.

De maanverkenner zal ook laagfrekwente astronomische waarnemingen doen. De geografische omstandigheden en het unieke magnetische veld van de achterkant van de maan scheppen goede voorwaarden daarvoor.

Toekomstige missies 

De volgende Chang’e missies zullen vooral gericht zijn op het terug naar de aarde keren met bodemmonsters.

China heeft ook bemande ruimtetuigen van de Shenzhou reeks. Shenzhou 12 zou in 2020 de centrale module van het permanente Chinese ruimtestation in een baan moeten brengen. Een bemande reis naar de maan is pas voorzien na 2030, met het idee dat men dan technologisch ver genoeg staat om eventueel een vaste basis op te richten nabij de zuidpool.

Bron: People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Reis naar de achterkant van de maan

  1. De achterzijde van de maan is niet permanent donker, ze ontvangt net zoveel zonlicht als de voorzijde.De achterzijde van de maan wordt wel eens de donkere zijde genoemd omdat deze vanaf de aarde nooit zichtbaar is, omdat een volledige rotatie om haar eigen as precies even lang duurt als een complete omwenteling om de Aarde, dus niet omdat deze altijd donker zou zijn..

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *