Weer dodelijke aanslag in Xinjiang

Voor de zoveelste keer werd in Xinjiang een aanslag gepleegd die 4 onschuldige omstanders doodde en 14 verwondde toen vrijdag een groep met messen zwaaide en explosieven gooide in een drukke straat. De politie schoot de 11 gewapende aanvallers neer. Het regionaal bestuur voert een actie die terroristische cellen wil oprollen. Vrijdag werd eveneens een vernieuwde regionale regelgeving aangenomen tegen uiterlijke symbolen van godsdienst en tegen het verspreiden van jihad-video’s.

shacheEen groep aanvallers zwaaiden in Xinjiangs arrondissement Shache alias Yarkant (Kashgar) midden een drukke straat met messen en gooiden explosieven in de menigte waarbij vier omstaanders omkwamen en 14 gewond werden. De politie schoot 11 met messen en explosieven gewapende aanvallers neer, aldus Xinhua. De gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht en de politie begon het onderzoek naar wat een terroristische aanval genoemd wordt.
In het dichtbevolkte Shache/Yarkand wonen 860.000 inwoners waarvan 96% behoren tot de minderheden. In juli werden al 37 burgers en 59 terroristen gedood en 13 burgers verwond in een dodelijke aanval op een politiebasis en regeringsgebouw te Shache. Dit was het bloedigste incident sinds de rellen te Urumqi in 2009 waarbij 200 personen omkwamen. Twee dagen na de dodelijke aanval in juli werd de top-iman gedood na het morgen gebed. Twee teenagers kregen daarvoor de doodstraf en een derde kreeg levenslang. In oktober ontvingen 20 personen die verantwoordelijk waren voor de aanval in juli, van de Kashgar rechtbank de doodstraf. Meer recentelijk heeft de rechtbank te Urumqi de doodstraf bevestigd tegen de academicus Ilham Tohti die in september veroordeeld werd wegens aanzetten tot separatisme. Zeven van zijn studenten gaan in navolging van Tohti terecht staan wegens medewerking aan de website van hun leraar. Het hof in Kashgar heeft recentelijk ook 22 religieuze prekers veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 tot 16 jaar hechtenis wegens aanzetting tot haat en het verstoren van de openbare orde.

Antiterrorisme

Lokale media rapporteren dat de afgelopen 6 maanden 115 terroristische cellen opgerold werden. Op 23A Uighur man looks on as a truck carrying paramilitary policemen travel along a street during an anti-terrorism oath-taking rally in Urumqi mei startte de strafcampagne tegen terrorisme die een jaar zal duren. De regio heeft totnutoe 44 gevallen behandeld via internet over hoe met springstoffen om te gaan, 294 gevallen over verspreiding van gewelddadige audiovisuele materialen en vier gevallen van het verspreiden van geruchten. Tijdens de actie werden 171 religieuze opleidingscentra gesloten en 238 personen opgepakt die de training organiseerden. De controle op onwettelijke publicaties werd opgevoerd: 18.000 documenten, 2600 discs en 777 opslagtuigen met religieus extremisme werden in beslag genomen. Er werd een klopjacht op gevluchte verdachten ingezet en 334 werden opgepakt. 52 verdachten en gevluchte personen gaven zich over. Dit gebeurt soms met medewerking van de bevolking die in totaal al voor 300 miljoen yuan beloning kregen.
Op een recente driedaagse studiedag van Xinjiangs bestuur over de rechtsstaat zei Kashgar commissaris Mutalif Wubuli dat velen in Kashgar geloven dat godsdienst boven de wet staat. Hij vond dat het volk dringend beter moet worden opgeleid zodat ze eerder de wet naleven dan de extremisten achterna te hollen. Op de vergadering bestond overeenstemming dat het nastreven van de rechtstaat gebruikt moet worden in de strijd tegen extremisme, terrorisme en separatisme.

Wetgeving

China's Hui Muslim Minority Attend First Friday Prayers Of RamadanDe regio wil de wetgeving verbeteren voor het uitroeien van religieus extremisme, het internet-management en acties tegen audiovisuele content met terroristische en gewelddadige inslag. Voorzitter Li Juan van de Xinjiang Police Academy zei dat de rechtsstaat meer nodig is in Xinjiang dan op andere plaatsen. Onderdirecteur Yuergul Japar van de regionale wetgever het Xinjiang People’s Congress wees op het opstellen van de nieuwe regelgeving over religieuze zaken die de regelgeving van 20 jaar geleden moet vervangen. Over de regelgeving werd vrijdag gestemd en deze verbiedt het dragen of anderen te gebieden van kledij of logos die verbonden zijn met religieus extremisme.
De oude regeling kon volgens directeur Ma Mingcheng wetgevend comité bij het Xinjiang People’s Congress niet de nieuwe toestanden zoals het verspreiden van materialen via Internet en sociale media regelen. De nieuwe regelgeving waarvan het opstellen 2,5 jaar duurde, is de meest bediscuteerde in de geschiedenis van de regio. De nieuwe regeling bevat 18 artikelen waarvan de meeste verhelderen wat onwettelijke en extreme religieuze activiteiten zijn. Verspreiden en bekijken van jihad video’s is bijvoorbeeld verboden. Godsdienst mag niet beleden worden in scholen, bestuurlijke plaatsen en instellingen. Het belijden van godsdienstige activiteiten mag enkel in geregistreerde plaatsen. Godsdienst mag niet gebruikt worden om tussen te komen bij rechtszaken, bij huwelijken of overlijdens tradities.
Bronnen: SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *