Wen in Italië: tutto bene

Lachende gezichten
Lachende gezichten

Premier Wen Jiabao heeft volgens vele bronnen op donderdag in Rome bijgedragen aan het afsluiten van contracten voor 2,5 miljard dollar (1,8 miljard euro).
De Financial Times merkte dat Rome het Colosseum voor de gelegenheid rood had laten verlichten (of de beurskrant daaruit terecht afleidt dat dit ‘communistisch’ rood was, bedoeld om de Chinezen gunstig te stemmen, is nog maar de vraag. In China staat de kleur ook voor hartstocht, welvaart, geluk, liefde, populariteit en macht).
Chinese bedrijven zullen volgens Italiaanse kranten investeren in en bijdragen aan zeer uiteenlopende activiteiten: ontwikkeling van zonne-energie in het zuiden, het aanleggen van breedbandinternet in heel Italië, herinrichting en uitbreiding van zeehavens, hogesnelheidslijnen, vliegvelden, snelwegen tot en met de verkoop van witgoed (keukenapparatuur). Ook in Italië is er interesse van Chinese autobouwers in regio’s waar Fiat zich wil terugtrekken. De Italiaans-Chinese participatiemaatschappij Mandarin Fund en de China Development Bank zullen kapitaal verschaffen aan het midden- en kleinbedrijf.
De besprekingen die Wen Jiabao met zijn collega Berlusconi en met Italiaanse vooraanstaande personen uit allerlei sectoren heeft gevoerd, bestreken een groot gamma van terreinen: niet alleen economie, maar ook justitie, wetenschap en financiën. Ook de cultuur was een belangrijk aspect: er komt een Chinees cultureel jaar, de directeur van de Biennale di Venezia kreeg een vriendschapsprijs van Wen, en China zal Milaan helpen om in 2015 een succes van zijn wereldtentoonstelling te maken. Het respecteren door alle partijen van de intellectuele eigendomsrechten was een belangrijk gespreksonderwerp.
De omzet van de wederzijdse handel tussen de beide landen zou tegen 2015 moeten stijgen tot 80 of zelfs 100 miljard dollar (bijna 72 miljard euro). Beijing vraagt hierbij niet langer alleen aan Italië om in China te investeren. Het verzoek is ook dat Italië zich meer openstelt voor Chinese investeringen (en daarbij allerlei hindernissen van de beruchte Italiaanse bureaucratie sloopt). Dat Rome de laatste tijd niet heeft meegezongen in het Europese koor over mensenrechten en muntopwaardering zou de besprekingen gunstig hebben beïnvloed. Beijing maakt zich echter wel een beetje zorgen over wrijvingen met de landgenoten in Italië. Dat de Chinezen zo voortvarend actief zijn in traditionele sectoren als textiel en horeca zou scheve gezichten geven. Een Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken is met vertegenwoordigers van de Chinese gemeenschap gaan praten.
Bronnen: SCMP, FT, AFP, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *