Wetenschappelijke samenwerking China-VS bloeit nog steeds

Terwijl Amerikaanse beleidsmakers aansturen op ‘ontkoppeling’ van China blijkt de wetenschappelijke samenwerking nog steeds te bloeien. Dat geldt zowel in het algemeen als specifiek rond corona.

De wetenschappelijke samenwerking tussen de twee landen heeft de voorbije jaren een ‘explosieve groei’ gekend. Ondanks de verslechterde politieke relaties heeft de Covid-19 pandemie die tendens nog versterkt.

Die conclusies blijken uit een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Een team van Amerikaanse en Australische wetenschappers bekeek 10.000 papers over corona, gepubliceerd tussen begin 2018 en april 2020. In 2018-19 bleek het in 3,6% van de gevallen om een Chinees-Amerikaanse samenwerking te gaan. Bij de papers van 2020 was het percentage gezamenlijke research gestegen tot 4,9%.

De toegenomen samenwerking vindt plaats ondanks de omstandigheid dat de Amerikaanse overheid strikter toeziet op samenwerking met of sponsoring uit China, en het moeilijker maakt voor Chinese studenten en onderzoekers om naar de VS te komen.

Caroline Wagner, buitengewoon hoogleraar aan Ohio State University en één van de auteurs van de studie, noemt de groei van de wetenschappelijke samenwerking in de voorbije decennia zelfs explosief. Vandaag is China de grootste internationale onderzoekspartner van de VS en die trend duurt volgens haar nog steeds verder. De recente samenwerking verdubbelde volgens haar.

Wagner is niet erg bezorgd over de impact van politieke spanningen aangezien volgens haar de wetenschappelijke wereld op een ander niveau werkt dan de politieke. ‘… in de wetenschappelijke cultuur spelen de feiten en het prestige meer mee’.

Bevestigd door andere bronnen

Een aparte studie door het College of Education van de University of Arizona vond eveneens een sterke band tussen Chinese en Amerikaanse onderzoekers. In deze studie werden 5.000 papers over corona onderzocht. Chinese onderzoekers schrijven het meest papers, en als buitenlandse partners verkiezen ze de Amerikanen 2,7 keer meer dan de Britten, die tweede zijn. Deze studie moet echter nog een peer-review krijgen.

Professor Jenny Lee van de University of Arizona had eerder een vermindering van de samenwerking verwacht. ‘We zijn blij dat we het omgekeerde vinden. Vandaag gebruiken Amerikaanse en Chinese vorsers hun keuzevrijheid om te bepalen met wie en hoe ze hun onderzoek publiceren. … tot nu toe lijkt het dat de wetenschap de politieke agenda niet moet volgen’

Niet iedereen is zo optimistisch. Professor Gregory Gray, die gespecialiseerd is in infectieziekten aan Duke University vreest dat de Amerikaans-Chinese spanningen toch hun tol gaan eisen.

De professor heeft algemene gezondheidszorg onderwezen aan de Duke Kunshan University in de provincie Jiangsu, een gezamenlijk project van zijn universiteit met de universiteit van Wuhan. Hij is co-auteur van 40 papers samen met Chinese onderzoekers. ‘Er zijn zowel grote voordelen als een grote noodzaak om gezamenlijk Amerikaans-Chinees onderzoek te doen, want infectieziekten zijn niet politiek en respecteren geen grenzen’.

Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *