Nieuw schooljaar in Beijing begint voorzichtig

Om een heropflakkering van COVID-19 te beletten werkt de stad Bejing met een ‘nieuw normaal’, een combinatie van normaal leven met gefocuste preventiemaatregelen. Eén daarvan is het spreiden van het begin van het nieuwe schooljaar.

Hoger onderwijs

Nadat de Chinese hoofdstad in april-mei maandenlang vrij was van Covid zijn er sinds 11 juni in een tweede fase 335 bevestigde gevallen geregistreerd. De laatste zieke mocht het hospitaal verlaten op 6 augustus. Er vielen bij deze tweede fase geen dodelijke slachtoffers.
Het binnenlands toerisme draait weer volop in Beijing en de cinema’s zijn open. Maar niet alles kan terug zoals voordien. Om de druk op het controlesysteem op de campussen te verlichten zullen de onderwijsinstellingen van Beijing het nieuwe schooljaar op verschillende tijdstippen beginnen.

Normaal begint het herfst semester er op 1 september. Maar de universiteiten en andere instellingen voor hoger onderwijs kunnen al op 15 augustus studenten registreren op hun campus. Beijing heeft 93 dergelijke instellingen. Het is een van de dichtste concentraties van China. De studenten komen er uit heel het land en zijn intern.

De Universiteit van Peking gaat big data en artificiële intelligentie gebruiken bij het preventiebeleid. Een voorbeeld zijn de kantines, waar het risico op besmetting hoog is. In het nieuwe studiejaar wordt een ‘maaltijdindex’ gelanceerd; die zal personeel en studenten in real time informeren over het aantal bezette plaatsen in elke kantine.
Beijing University of Chemical Technology gaat elke student die op de campus aankomt een kit bezorgen met een thermometer, mondmaskers en ontsmettend middel.

Iedere student of personeelslid die terugkeert uit een gebied met laag risico – momenteel heel China op enkele gebieden in Xinjiang en Liaoning na – mag naar de campus komen op voorwaarde dat hij/zij een groene gezondheidscode heeft. Wie uit een gebied met middelmatig risico komt mag de campus slechts binnen na 14 dagen quarantaine en een test.

Basis en middelbaar onderwijs

Gedurende het lente semester bleven de scholen langere tijd dicht (velen zelfs tot aan het zomerverlof) en werd alles gericht op online onderwijs. Kinderen worden in China vaker dan bij ons opgevangen door grootouders of een kindermeisje van het platteland. Daardoor waren gesloten scholen minder een probleem voor werkende ouders.

De lagere en middelbare scholen in Beijing hebben ongeveer één miljoen leerlingen. De hogere middelbare afdelingen gaan open op 29 augustus, het lager middelbaar en de lagere scholen starten verdeeld over drie data: 29 augustus, 1 september en 7 september.

Ander onderwijs

De kleuterscholen gaan open op 8 en 11 september.

Instellingen voor buitenschools onderwijs zoals extra Engelse taallessen kunnen vanaf 15 augustus toelating vragen om hun offline activiteiten te hervatten wanneer ze de vereiste veiligheidsmaatregelen – ontsmetten, afstand bewaren – in acht nemen.

Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *