Jeffrey Sachs: ‘Geopolitieke koude oorlog met China is een gevaarlijke vergissing’

In een interview met de Amerikaanse zender CNBC over de situatie van de wereld doet Jeffrey Sachs opmerkelijke uitspraken tegen de huidige anti-Chinese golf in. Amerikaanse politici riskeren een ‘verschrikkelijke vergissing’ door de spanningen met China op te stoken.

Sachs is professor economie aan Columbia University, auteur van een aantal bestsellers en directeur van het Sustainable Development Solutions Network van de Verenigde Naties.

Hij stelt in het interview vast dat China de pandemie onder controle kreeg terwijl dat in de VS niet het geval is. China kent een snel V-vormig economisch herstel terwijl de VS voor langere tijd in een recessie dreigen terecht te komen.

Hij betreurt dat het aanvallen van China om er politieke munt uit te slaan een gemeenschappelijke strategie van de beide grote Amerikaanse politieke partijen geworden is. Een ‘wereldwijde koude oorlog’ met China bedreigt de wereldwijde veiligheid.

‘De vorige koude oorlog was al erg genoeg, maar deze zou zelfs gevaarlijker zijn. Het is compleet verkeerd begrepen en misleid, maar een aantal Amerikanen willen dit China aandoen en denken dat wij de show leiden, en dat is een heel gevaarlijke manier van denken.’

‘Politiek is een spel, zelfs een heel ruw spel in de VS. Het is ook een ongelooflijk gevaarlijke sport, en spelen met de feiten en leugens vertellen over China zoals we nu doen heeft gevolgen’. Hij noemt de manier van praten over China in de VS ‘vlakaf stupide’. ‘Mensen zonder kennis hebben een waanidee over een totalitair monster dat erop uit is de wereld over te nemen. Dat is lui’. ‘Chinezen willen een degelijk levensniveau, zoals de Amerikanen dat willen. Ze willen hun plaats onder de zon, meer niet’.

Zelf pleit hij voor samenwerking tussen de wereldleiders voor dringende problemen zoals de klimaatopwarming, zeker nu de economie zich in een ‘merkwaardig bewogen periode met verstoringen en overgang’ bevindt.
‘Indien we dit samen, coöperatief aanpakken, op een fatsoenlijk manier, dan kunnen we trots zijn dat het water hoog stond en de storm hevig was, maar dat we het gered hebben… Indien we doen alsof het ieder voor zich is, dan zullen we er veel spijt van krijgen.’

Het is de moeite het interview hier volledig te beluisteren.

Bron: CNBC

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *