Witboek over ontwikkelingshulp ontlokt discussie

Vorige week is een witboek verschenen over de Chinese ontwikkelingshulp in de drie jaren 2010 t/m 2012. Die is bescheiden maar neemt toe. En niet alle Chinezen vinden dat goed. 

Hulp fors toegenomen

Hulp fors toegenomen


De totale Chinese hulp in de periode steeg tot 89,3 miljard yuan, of 0.06% van het Chinese bnp. De totale hulp tot einde 2009 bedroeg volgens een eerder rapport 256 miljard. In totaal 121 landen kregen Chinese hulp in de vorm van giften (36%), rentevrije leningen(8%) of leningen met lage rente (56%). Bij de ontvangers waren er 51 Afrikaanse landen, 30 Aziatische, 19 Latijns-Amerikaanse, 12 Europese en 9 uit Oceanië, plus regionale organisaties zoals de Afrikaanse Unie. China stelt geen politieke voorwaarden voor zijn hulp. De hoofddoelen van deze ontwikkelingshulp zijn armoedebestrijding en verbetering van de levensomstandigheden. Prioritaire domeinen zijn landbouw, opvoeding, gezondheidszorg, voorzieningen voor openbaar welzijn en noodhulp.
China heeft 17 landbouwdemonstratiecentra helpen bouwen in 17 landen. Chinese landbouwdeskundigen gingen ter plaatse om te helpen plannen en om opleiding te geven.De hulp op onderwijsgebied werd opgedreven: het ging om 80 projecten. Meer dan 1.000 leraren uit de derde wereld zijn met Chinese hulp opgeleid, voornamelijk voor het technisch- en beroepsonderwijs. Bijna 77.000 buitenlandse studenten kregen een beurs om in China te studeren.
China droeg bij aan 80 projecten voor medische infrastructuur. Daarvoor werden 120 medische installaties geleverd. Aan behandeling en preventie van besmettelijke ziekten is 200 miljoen yuan besteed.
China hielp bij 29 projecten voor waterbronnen en watervoorziening, en bij 80 projecten voor sociale woningen met een totale oppervlakte van 600.000 m². Er zijn bovendien 86 bouwprojecten verwezenlijkt voor culturele, sportieve, administratieve en conferentiegebouwen. Chinese noodhulp bedroeg in de hele periode 1,2 miljard yuan. Een groot deel daarvan ging naar voedselcrisissen in Afrika in 2011 en 2012, de rest naar landen die door rampen getroffen werden.

Kritische geluiden

In China zelf reageert een deel van het publiek negatief op het witboek. Dat meldt het officiële persagentschap Xinhua.Waarom moet China zoveel ontwikkelingshulp geven terwijl er in het land zelf nog ongeveer 100 miljoen mensen in armoede leven?
Academici antwoorden daarop dat het de plicht is van economisch sterke landen om zwakkere bij te staan. Vroeger kreeg China zelf hulp en nu het sterker wordt is het normaal dat het teruggeeft aan de internationale gemeenschap.
Global Times, een officieel dagblad dat de gewoonte heeft controversiële standpunten aan bod te laten komen zet zich af tegen een “enge nationalistische visie”, “die niet beseft dat China nu een groot land is met een eigen diplomatieke agenda”. In een geglobaliseerde wereld moet men iets kunnen geven om op langere termijn mee te tellen. Het blad waarschuwt dat het Westen een debat over de ontwikkelingshulp in China kan misbruiken voor beschuldigingen van expansionisme en jacht op grondstoffen.
In hetzelfde blad waarschuwt een andere expert dat de praktijk van hulp “zonder voorwaarden” een tweesnijdend zwaard is. Zonder voorwaarden is het moeilijk te controleren of de hulp ook nuttig gebruikt wordt. Dat aspect van de hulp zou  herzien moeten worden.
Bronnen: Xinhua, SCMP, BBC
Voor een interessant stuk over de verhouding hulp-handel lees hier de stellingen van professor Brautigam

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “Witboek over ontwikkelingshulp ontlokt discussie

  1. een paar jaar geleden was er een kritiek geuit door de Chinese bevolking dat Chinese overheid voetbal stadion cadeau geeft aan veel Afrikaanse landen. maar de chinezen zijn vergeten dat het stadion zijn gebouwd door chinezen en dat het materiaal uit China komt. het geld is gewoon terug verdiend door de chinezen zelf.

  2. Het probleem is dan misschien een beetje dat als hahaha’s uitleg altijd geldig is, dat dan uiteindelijk Chine 0,0 cent uitgeeft aan ontwikkelingshulp

  3. aan huub:
    het is niet alleen bij China zo maar bij alle andere landen en organisatie zo.
    hoeveel er van zijn terug verdient weet we het niet.
    maar ik wil wel zeggen dat Verwilligen werker die verdienen het eer. zoals arts, ingenieur en leraren.
    landen en hulpverleners en NGO en priester dat moeten men uitkijken. kijk naar Uganda met het anti homo wet door wat Amerikaanse priester. een paar jaar geleden had wat milieu NGO er voor bezorgt dat Afrikaanse landen GM graan had geweigerd met erg veel hongerlood aan schade.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *