Brazilië: Nu het andere WK

Van maandag tot woensdag vindt in Brazilië de zesde topconferentie van de BRICS-landen plaats. Een WK is het niet echt, maar wel een bij ons onderschatte bijeenkomst van vijf landen die allicht de toekomst van de wereld gaan bepalen.

BRICS-2014De Chinese president is zondag vertrokken voor de BRICS-top. Voor China staat nog meer op het spel: In Brazilië wordt ook de zesde Topconferentie van China en de Landen van Latijns-Amerika en de Caraïben gehouden. En Xi zal ook andere landen aandoen: het in financiële problemen verkerende Argentinië, energieleverancier Venezuela en ideologische bondgenoot Cuba. Tijdens een technische stop op Rhodos ontmoet hij ook de Griekse premier. De samenstelling van de Chinese delegatie zegt genoeg over het belang van de reis: naast Xi ook Wang Huning, een ander lid van de zevenkoppige leiding van het land, Li Zhanshu, nog een lid van het twintigkoppige politbureau, en staatsraad Yang Jiechi, dé specialist in buitenlandse betrekkingen.

De BRICS komen bijeen onder het motto “Inclusieve groei en duurzame oplossingen”. Een specifiek doel deze keer is werken aan een financiële architectuur waarin deze landen de plaats verwerven die de Wereldbank en het IMF hen nu (nog) ontzeggen. Er wordt gewerkt aan het opstarten van een Contingent Reserve Arrangement (CRA) en een BRICS-bank die de landen moeten bijstaan voor het evenwicht van hun betalingsbalans en om grote investeringen te financieren. Minder afhankelijkheid van de dollar, minder afhankelijkheid van de dictaten van het IMF en de Wereldbank zijn de voor de hand liggende voordelen. De meeste BRICS-landen hebben het voorbije jaar minder goed gepresteerd. De Indische roepie verloor 8,8% van zijn waarde tegenover de dollar, en de Zuid-Afrikaanse rand 16%, met verlies voor de Russische en Braziliaanse munt daartussen; alleen de Chinese yuan hield stand. Daarom moet de CRA, met een overeengekomen kapitaal van 100 miljard dollar (waarvan 41 miljard van China en 18 miljard van elk van de anderen behalve Zuid-Afrika) zo snel mogelijk beginnen te werken. CRA is in tegenstelling tot het gelijkaardig Chiang Mai initiatief (China, Japan, Zuid-Korea en ASEAN) volledig autonoom van het IMF.

De BRICS-bank krijgt een kapitaal van 50 miljard dollar plus 200 miljard garanties, gelijk verdeeld over de vijf BRICS. Binnen vijf jaar kan het kapitaal naar 200 miljard opgetrokken worden. De leningen van de bank zullen gaan naar infrastructuur, opvoeding, gezondheidszorg, wetenschappelijk en technologisch onderzoek, milieubescherming, enz. De bank zal landen meer kredietmogelijkheden bieden buiten de Wereldbank of de door de VS te sterk beïnvloede Inter-American Development Bank. Wrijvingspunten zijn onder meer de vestigingsplaats van de bank (Shanghai?) en het Chinese idee om leningen uit te schrijven in Chinese yuan in plaats van in dollars.

Voor de Chinese president Xi is het al de tweede reis naar Latijns-Amerika, sinds hij vorig jaar Chinees staatshoofd werd. In tegenstelling tot de algemene overtuiging in West-Europa, zijn de economische betrekkingen tussen China en Latijns-Amerika –zowel de handel als de investeringen- belangrijker dan die met Afrika. In 2013 bedroeg de bilaterale handel 262 miljard dollar, twintig keer meer dan in 2000. Zo is China de tweede olieklant van Venezuela, en de tweede handelspartner van Brazilië, telkens na de VS. Einde 2013 had China voor 65 miljard dollar investeringen in Latijns-Amerika, waarmee het derde was na de EU en de VS. Er zijn 31 Confucius instituten in Latijns-Amerika en China looft 5.000 studiebeurzen uit voor studenten uit de regio.

Bronnen: China economic net, America Latina en Movimiento, SCMP, China.org.cnLees over de vijfde BRICS-top in 2013
Meer over BRICS: lees hier

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Brazilië: Nu het andere WK

  1. Een bemoedigende evolutie om “bu” ( = neen) te zeggen tegen de huidige koers van onevenwichtige (westerse) ontwikkeling van de mensheid. Mijn geheugen laat me even in de steek, maar iemand had ooit beweerd dat er eigenlijk maar een belangrijk feit is geweest na de Tweede Wereldoorlog en dat zijn de hervormingen in China op initiatief van Deng Xiaoping in 1978. Vergeet de val van de Berlijnse muur, 9/11… De huidige “Copernicaanse omwenteling” is er alleen maar mogelijk geweest dankzij Deng Xiaoping; hij heeft meer voor de mensheid gedaan dan elk ander voor hem (en wellicht na hem). Het feit dat hij tegen persoonsverheerlijking is, siert deze grootse Staatsman nog meer.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *