Witboek over besprekingen VS-China. Verzoening of meer confrontatie?


De Chinese regering heeft een witboek uitgegeven over de economische en handelsbesprekingen met de VS. Eerder dan het lange document samen te vatten bespreken we het hier aan de hand van het commentaar door het Amerikaanse agentschap Bloomberg.

Bloomberg noemt het Witboek een ‘retorisch salvo’ dat de VS de schuld geeft voor de mislukte onderhandelingen, stelt dat de Amerikaanse eisen onredelijk zijn en dat de VS een egocentrisch unilateralisme toepassen.

Alleen ‘retorisch salvo’?

Lectuur van het witboek leert dat Bloomberg te kort door de bocht gaat. Zo bevat het ‘retorisch salvo’ twee aparte kaderartikelen met concrete details en cijfers.

Het eerste gaat in op de vraag of China afhangt van diefstal van intellectuele eigendom of op gedwongen transfers van technologie en toont overtuigend de inspanningen en successen van het land om eigen intellectuele eigendom en technologie te ontwikkelen.

Het tweede gaat in op de vraag of het grote handelsoverschot van China met de VS een ‘ongeoorloofd voordeel’ is dat absoluut moet verdwijnen. Het artikel toont aan hoe de wederzijdse handel en investeringen ondanks het handelsonevenwicht grote voordelen bieden voor beide landen en hoe het handelsoverschot kadert in complexe wereldwijde industriële productielijnen waarvan (Amerikaanse en andere) multinationals en gebruikers profiteren.

Dat is toch wat meer dan een ‘retorisch salvo’.

Belangrijkste standpunt?

Volgens Bloomberg herhaalt het witboek vooral bekende Chinese standpunten, met als belangrijkste dat een akkoord slechts mogelijk is indien de VS alle opgelegde invoerrechten terug afschaft. Dit standpunt staat inderdaad in de tekst, maar zeker niet als belangrijkste. Wat vaker en met veel meer nadruk terugkomt in het witboek is de vraag naar onderhandelingen met respect voor elkaar en elkaars systeem, op voet van gelijkheid, met een streven naar wederzijds voordeel, zonder dwang en zonder bedreigingen.

Een accent vergeten?

Bloomberg noteert verder de speciale accenten:
De aankondiging van president Trump om vanaf 10 mei dit jaar bijkomende invoerrechten op te leggen was in tegenspraak met een mondeling akkoord tussen Trump en Xi om de wrijvingen te verminderen door raadplegingen.
De VS is teruggekomen op eerdere engagementen, niet China.
De VS is nooit tevreden. Geef de Amerikanen iets en ze vragen meer. Daarbij schuwen ze geen dwang of bedreiging.
Er zijn ‘rode lijnen’ in de onderhandeling. China gaat het recht op ontwikkeling of de nationale soevereiniteit niet opgeven.
China heeft veel vooruitgang gemaakt bij de bescherming van intellectuele eigendom en heeft het zakenklimaat voor buitenlandse investeerders fel verbeterd. De klachten van de VS daarover kloppen niet.
China bevestigt dat het alle engagementen van een akkoord volledig zal uitvoeren. De Amerikaanse bezorgdheid daarover en de eisen voor strenge controle op China zijn onterecht.

De punten die Bloomberg aanhaalt staan inderdaad allemaal in de tekst.
Wat hier opvalt is hoe Bloomberg voorbij gaat aan een aspect dat in het witboek herhaaldelijk en met veel nadruk terugkeert: de Chinese overtuiging dat alleen een onderhandeld akkoord tussen beide landen positief is voor de wereld; de in elk hoofdstuk herhaalde oproep om tot rede te komen, te stoppen met vechten en verder te praten.
Het Bloomberg artikel geeft de indruk dat China even zeer op confrontatie uit is als de Amerikaanse regering.

Tegenstrijdige interpretaties

Die valse indruk wordt slechts gedeeltelijk gecorrigeerd doordat Bloomberg als besluit drie experts hun interpretatie laat geven.

Ding Shuang, hoofdeconomist China en Noord-Azië bij Standard Chartered Bank Ltd. in Hong Kong ziet als kernboodschap: China is bereid verder met de VS naar een oplossing te zoeken. Het wil alle inspanningen doen om een conflict tussen beide landen verder uit te stellen.

Hoofdeconomiste Diana Choyleva van Enodo Economics in London is gealarmeerd. Ze ziet in het witboek de bevestiging dat China zich ingraaft voor een langdurig geopolitiek conflict. Er is een risico op ‘totale ontkoppeling’ van de twee systemen.

Zhou Xiaoming, voormalig Chinees diplomaat vindt het witboek de bevestiging dat de huidige gespannen situatie nog een tijd zal duren: China zal nu geen initiatieven tot onderhandelen nemen, en niet ingaan op een eventueel Amerikaans initiatief, tenzij de VS eerst substantiële toegevingen doet.

Bronnen: Xinhua, Bloomberg
De Originele tekst van het witboek vind je hier

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Witboek over besprekingen VS-China. Verzoening of meer confrontatie?

  1. Juist nu het verbod van google op Huawei op orders van de regering. Misschien willen nu meeste buitenlandse bedrijven juist wel helemaal integreren naar de Chinese overheid met hun technologie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *