TEDA: Tianjins economische ontwikkelingszone

Tianjins nieuw kustgebied omvat naast de haven en het douane-entrepot de “Tianjin Economic and Technology Development Area” (TEDA) die nu al Shanghai ’s ontwikkelingszone Pudong overtroeft. Het gebied begon hoofdzakelijk als fabricagegebied voor export, maar verlegde de klemtoon naar innovatie, zowel voor binnen- als buitenland. De zone telt 5000 projecten met buitenlandse investeringen en 10.000 Chinese. Feit is dat de duopolis tussen Peking en Tianjin versterkt uit de economische opgang komt.

Rode gebied naast zee is TEDA


Zoals Shanghai ‘s speciale zone Pudong bestaat uit verschillende sub zones, bestaat Tianjins Binhai nieuwe zone ook uit verschillende delen. We laten het havengebied even buiten beschouwing en ook het douane-opslaggebied om ons te concentreren op het kerngebied “Tianjin Economic-Technological Development Area” (TEDA). TEDA bestaat weliswaar al 28 jaar, maar werd sinds 1998 elk jaar door het ministerie van Handel genomineerd als China’s top-nijverheidszone. Zegt directeur He Shushan “In het begin lag de klemtoon op [productie vaan de uitvoer maar nu veranderen we naar meer hightech innovatie die zowel China als het buitenland beoogt”. Totnutoe werden 5000 ondernemingen met buitenlandse kapitaal aangetrokken voor een totaal aan 70 miljard $: daarbij bevinden zich 188 projecten van Fortune 500-ondernemingen. Ook 10.000 Chinese bedrijven zijn er actief. Dit leverde tijdens het eerste semester 31.000 nieuwe banen op. In totaal werken in de zone een half miljoen personen, waaronder 9000 topkaders. Ontwikkelingszones waren een sleutelelement in China’s groei tijdens de laatste 30 jaar . Volgens directeur Shushan groeide het gebied eveneens van de leidende ontwikkelingszone in de

Directeur He Shushan


regio tot leidend ontwikkelingspartner voor globale investeerders.
Cultiveren talent
In tegenstelling tot special zones in Taiwan en Singapoer zijn de Chinese ontwikkelingszones nogal allesomvattend van opzet en bereik: dit houdt in dat ze onderling concurreren om projecten. Dit geldt des te meer voor complexe innovatie, die maar gedijt binnenin zaken- en kennisclusters, aldus Prof N. Washburn van een Managementschool in Arizona. Zo heeft TEDA een innovatiezone ontworpen, een O&O centrum en diverse nijverheidsclusters. Het nodigde befaamde universiteiten uit om campussen in het gebied op te zetten om er onderzoek te doen in beroepsonderwijs en nijverheid gebonden takken. Dit heeft de zone geholpen om relevant te blijven op een ogenblik dat de winsten in de traditionele nijverheden onder druk kwamen te staan. Dit bracht dan verder de uitdaging hoe dit toptalent te kunnen blijven aantrekken, aldus directeur James Berkeley van het Londens consultancybedrijf Berkeley Burke. Daarbij is het feit dat ze hun werk kunnen uitoefenen in de nabijheid van hun gezin, een doorslaggevende factor. De financiële crisis heeft het aantal hoog opgeleide Chinezen in het buitenland die terugkeren doen toenemen. TEDA begrijpt dat deze talenten naar meer zoeken dan naar een goede baan, maar dat ook de kwaliteit van het leven belangrijk is. Dat is de reden dat ook scholen en ontspanningsgelegenheden gebouwd worden, aldus nog Shushan en dat voor de bedrijven strikte milieunormen gelden. Het gebied heeft nu een eigen beroeps-voetbalploeg, een plantentuin, een eigen International Cardiovascular Hospital en een erkende internationale school. Vermelden we nog dat Tianjins ecostad die in aanbouw is,  aan TEDA grenst.
Sectoren
Na de crisis streeft de zone minder naar het aantrekken van grote namen dan wel naar het ontwikkelen van gehele nijverheidsketens.  Naar eigen zeggen leidt de zone al het land qua productie van Gsm’s, basisstations, elektronische componenten, LCD-Tv’s, digitale camera’s, zonnebatterijen, instant voeding en het vervaardigen van enzymen. We nemen even een kijkje in de verschillende sub sectoren.
*Eerste pijlernijverheid elektronica-en telecom was vorig jaar goed voor 1539 miljard yuan of een kwart van de productie in de zone met haar 129 buitenlandse IT-ondernemingen. Bekende merken zijn Motorola en Samsung.
*Tianjin was altijd al een grote invoerhaven voor voertuigen: nu wordt de nijverheidsketen almaar vollediger met 9 auto producerende bedrijven en al 170 toeleveraars.
*De fabricage van geneesmiddelen en biotechnologie wordt ook een pijler: van de 100 biomedische bedrijven in Tianjin, behoren 3 tot de China Top10. De biotech-sector produceert voor 30 miljard yuan. Het onderzoek levert resultaten op in stamcelonderzoek. Als namen zien we Novozymes, Novo Nordisk en GSK, Asymchem Laboratories en Wuxi AppTec, traditionele geneesmiddelen zoals Zhongxin Pharmaceutical en Jinyao Group, medische toestellen Siemens en Hanaco.
*Bij de lichte nijverheid zijn er al 142 voedingsproducenten en dit gaat van COFCO-filialen, Bunge Chia Tai tot Nestle, Coca-en Pepsi Cola.
*Nieuwe energie en dito materialen zijn een andere pijler. We vinden er het Deense Vestas, DEC Wind Technology Blades, Kyocera. Vooral op groene batterijen wordt gefocust, dus met een link naar de autosector.
*Machinebouw was vorig jaar goed voor 71 miljard yuan, wat 11 % uitmaakt van China’s totaal. Uit de Fortune top 500 bemerken we John Deere, Otis, Honeywell en Schneider, leidende bedrijven als SEW, Zollern decelerators, Metso Minerals, AUMA aandrijvers en minder bekende Chinese namen.
*Uit de sector ruimte- en luchtvaart kennen we uiteraard Airbus, maar ook 6 miljard wordt geïnvesteerd voor het nieuwe type draagraket dat China wil bouwen. Het cluster van ruimtevaartbedrijven heeft al aanleiding gegeven voor het ondertekenen van contracten op het burgerlijke vlak.
*Laatst maar niet in het minst is er de sector van moderne diensten, goed voor 43 miljard yuan vorig jaar. De sector groeit er jaarlijks met een kwart en zou tegen 2015 goed zijn voor een productie van 110 miljard yuan en 240.000 banen. Bij de banken bemerken we SCB, HSBC, CitiBank, Mizuho Corporate Bank, bij de niet bancaire financiële instellingen Finance Leasing van ICBC, Finance Company of Motorola en verder outsourcete diensten voor CSC, ACS, IBM, Wuxi Pharm, Vimicro, SCB operation center, Tencent enz.

TEDA won in Egypte een openbare offerte om er de eerste economische zone uit te bouwen vertrekkend van het Chinees model, maar met woongelegenheid. Kortom de kernzone van Tianjin lijkt ons niet echt aan dynamisme en initiatieven te ontbreken. De ecostad naast TEDA zal ongetwijfeld het duurzaam karakter van de ontwikkeling stimuleren. De bevolking van Tianjin zelf heeft de indruk dat al die nieuwe wolkenkrabbers, infrastructuur en glitter weliswaar tekenen zijn van een rennaissance, maar die niet voor haar bestemd is, maar voor een laag nieuwe rijken. Tianjins nieuwe partijsecretaris Sun wacht de taak om het bestaande dynamisme te laten uitmonden in een  model waar ook Li Modaal zijn profijt bij doet. Daar zal de gehele regio rond de Bohaizee voordeel bij hebben.
Bronnen: Economic Daily, Wikipedia, http://en.investteda.org/
TEDA-Promotiefilmpje met Chinese karakteristieken (9 min 20)
Lees ook dossier over Bohaicirkel

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *