Op een groen blaadje 100

Greenpeace geeft toxische modeshow
–Volgens Greenpeace bevatten mogelijks twee derden van de kledij giftige materialen. De groep onderzocht 141 kledingstukken van 20 topmerken die gekocht werden in 29 landen of regio’s. In 89 van de kledingstukken werden nonylphenol ethoxylaten (NPEs) gedetecteerd die zich kunnen omvormen tot scheikundige stoffen die hormonen kunnen beschadigen. Dit werd deze week getoond op een modeshow tezelfdertijd met het uitbrengen van het rapport “Toxic Threads: The Big Fashion Stitch-Up”, waarin ook staat dat hoge niveaus van giftige pthalaten werden aangetroffen in 4 producten en kankerverwekkende amines in twee andere. De groep roept de modeproducenten op om tegen 2020 schone kledingstukken op de markt te brengen.
Shanghai dwingt publiek rookverbod af
–Shanghai is van plan het rookverbod uit te breiden naar alle openbare gebouwen en kantoren en daarbij de straffen uit 2009 te verhogen. Momenteel wordt het roken in bepaalde gebouwen binnenin toegestaan, maar dit maakt het controleurs moeilijk. 90 % van het lokaal publiek staat achter de verstrenging. Dit jaar werden al 77 individuen en 179 publieke plaatsen beboet. Vooral  Internetcafés, ontspanningsplaatsen en restaurants zijn nog bezoedeld door de rook.
Zwaardere straffen beschermen steppen
Volgens de laatste interpretatie van het Hoogste Gerechtshof kunnen personen die 1,33 ha  steppen aantasten, tot 5 jaar opsluiting riskeren. 45 miljoen personen in China leven in de steppe maar de laatste jaren wordt de grond gebruikt voor mijnbouw, wegen en stedenbouw. De huidige boete tot 50.000 yuan blijkt onvoldoende als afschrikkingsmiddel. Liepen de meeste beschadiging op: Binnen-Mongolië, Xinjiang, Heilongjiang en Jilin. Milieu ijveraars hopen ook op een verbetering van de wet die het laatst werd geamendeerd 10 jaar geleden. China Daily
Shanxi stelt beschermingsplan Muur op
De Noord-Chinese provincie Shanxi stelt een plan op om de beschadigde delen van de Lange Muur voor eind 2015 te herstellen. Ook zullen lokale vrijwilligersgroepen daartoe worden opgericht aldus Shanxi ‘s dienst voor het Cultureel Erfgoed. De lange muur is 21.000 km lang, kronkelt doorheen 15 provincies of regio’s en werd werelderfgoed in 1987. Het hoofdprobleem is het tekort aan geldmiddelen van de lokale overheid. De meeste investeringen komen van de regering, maar blijken onvoldoende om alle verval te stoppen.
Verbetering wet Cultureel Erfgoed nodig.
De wet op het Cultureel Erfgoed is nu 30 jaar geleden gestemd en experten vragen verbeteringen aan de wet aan te brengen. Volgens een archeologisch onderzoek beschikt China over 760.000 stukken vast erfgoed en heeft het 2348 staatsmusea met meer dan 29 miljoen stukken. De studie stelde echter ook vast dat gedurende de laatste 30 jaar 40.000 stukken vast erfgoed verdween waarvan de helft bij bouwwerken. Soms is het personeel verbonden aan culturele sites ook onvoldoende om dieven of rovers te vlug af te zijn. Blijkt ook dat van de verzamelde stukken de helft aan restauratie toe is maar het gehele land telt maar 198 gekwalificeerde instellingen met 2000 professionele restaurateurs. Ook bestaat er nog geen nationale databank terzake.
Recyclage spaarlampen problematisch
Volgens Shanghai’s First Financial Daily zijn er afgedankte spaarlampen te over terwijl de recuperatieapparatuur leeg staat. Bij voorbeeld kan Xiamen Topstar Lighting jaarlijks 3600 ton spaarlampen recycleren, maar doet het er maar 100 ton jaarlijks. China’s elektriciteitsverbruik voor licht vertegenwoordigt 13 % van het totaal. De zakensector en het publiek blijken zich onvoldoende bewust van de mogelijkheden. De supervisie van de regering is niet adequaat en voeg hierbij nog het gebrek aan ophaalkanalen. China moet dringend dit recycleren verplichtend maken.   wantchinatimes
Schonere brandstof in Shanghai
Sinopec zal vanaf volgend jaar in de metropool nieuwe benzine en diesel aanbieden die beantwoorden aan de Euro5-norm en deze stoten 30 % minder NOx uit dan de huidige benzine met de Euro4-norm. De maatregel zal ook tot gevolg hebben dat minder fijn stof de lucht wordt ingejaagd. Shanghai heeft nog altijd 230.000 voertuigen die sterk vervuilen. De metropool telt 1,7 miljoen eigen wagens, maar in de stad rijden almaar meer wagens met nummerplaten uit andere steden.
Waterkwaliteit Taihumeer aan beterhand
Sinds 2007 heeft Jiangsu 3580 waterzuiveringsinstallaties vaak uit VS of Duitsland in dorpen rond het meer aangebracht en een half miljoen gezinnen profiteren er van. Sindsdien is de kwaliteit van het water in China’s derde grootste meer er duidelijk op verbeterd. Het was in 2007 dat de algenplaag er zich voordeed en dit meer voorziet 30 miljoen personen van drinkwater. Naast het biologisch en chemisch behandelen van het afvalwater werden ook 4100 chemische bedrijven gesloten en 1800 vee- of pluimveeteeltbedrijven. Tegen het jaareinde zal 63% van het afvalwater in het bekken van het meer gezuiverd zijn. Op 5 jaar tijd ging al meer dan 75 miljard yuan naar 3000 programma’s om het meer schoner te maken China Daily
” Plastificeermiddel in likeur”
Maandag schreef website www.21cbh.com dat testen uitwezen dat de likeur Jugui meer dan 1 gram dibutyl pthalate per kg bevat: dit is een soort plastificeermiddel. De kwantiteit zou 260 % hoger liggen dan de toegelaten hoeveelheid. Na het nieuws trad de kwaliteits-waakhond van de stad Jishou (Hunan) waar de firma zich bevindt in actie.  De notering van de aandelen van het bedrijf werd opgeschort en ook winkels waren begonnen flessen Jigui uit de rekken te nemen. De kwaliteitsinspectie blijft de zaak opvolgen en het bedrijf uiteraard ook. Toch heeft het zich verontschuldigd omdat de kwaliteitsinpectie effectief hogere waarden had aangetroffen. De reden zou te maken hebben met de plastieken schroefopening van de flessen.
em

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *