CNOOC heeft 15 miljard $ voor Canadees oliegigant

Door redactie op 24 juli 2012

China’s top olie- en gasproducent CNOOC wil tegen 15 miljard $ het Canadese Nexen opkopen, maar het heeft nog de toelating nodig van de aandeelhouders en de regelgevers. Het zou de grootste buitenlandse Chinese koop zijn ooit.

China National Overseas Oil Corporation (CNOOC)  doet een tweede poging om een Noord-Amerikaanse olie-en gasgigant over te nemen na een mislukte poging uit 2005 om het in Californië gebaseerde Unocal over te nemen, wat op politieke tegenstand stuitte. De deal om geheel het Canadese Nexen te kopen is groter dan de 14 miljard die in 2008 betaald werd voor een 12 % aandeel in het Australische Rio Tinto. Binnen de sector is het ook groter dan de 9 miljard $ die Sinopec in 2009 neertelde voor het Zwitserse Addax Petroleum. Volgens insiders geeft de deal de verschuiving weer om de energiezekerheid veilig te stellen van politiek onstabiele regio’s zoals het Midden-Oosten naar meer stabiele regio’s zoals Europa en het Noord-Amerika. CNOOC wil 27 $ neertellen voor een aandeel van Nexen, wat een premie van 61 % betekent boven de slotprijs van New Yorks beurs.

Het bestuur van Nexen en van CNOOC hebben de deal al goedgekeurd maar de regelgevers in China, Canada en de US moeten nog hun fiat geven omdat een deel van Nexens activa zich in de golf van Mexico bevinden. Het is de bedoeling dat de toelatingen tegen het vierde kwartaal rond zijn. Door de verwerving zou CNOOC kunnen leren van Nexens expertise met schaliegas en bronnen uit oliezanden. Daarnaast heeft Sinopec de toelating gevraagd om 1,5 miljard te mogen neertellen om 49 % te mogen kopen van het in Calgary gebaseerde Talisman Energy in het VK waardoor het toegang krijgt tot petroleum-en aardgasbronnen in de Noordzee.

Bron SCMP

.

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: ,

5 Reacties op “CNOOC heeft 15 miljard $ voor Canadees oliegigant”

 1. boowser

  Met dat bedrag kun je toch een hoop plattelandsproblemen oplossen

  #5823
 2. Frank Willems

  Een verzekerde energiebevoorrading is ook voor het platteland een noodzaak

  #5824
 3. boowser

  Ik weet niet of dit iets te maken heeft met energiebevoorrading. Het lijkt me meer een lange-termijn-investering die winst gaat opleveren voor cnooc en de (militaire) belanghebbers die zich daarachter verschuilen.

  #5827
 4. kwai

  Heel veel winst, want de plattelandsbevolking gebruiken steeds meer energie.

  #5829
 5. kwai

  De belanghebbers zijn niet gek. Al die elektrische apparaten die ze een paar jaar geleden tegen weggeef prijzen aan de arme boeren verkochten vreten stroom. Al die auto’s en bussen die de arme boeren tegen korting hebben gekocht zuipen brandstof.

  Zelfs de bevolking op Hainan klagen dat de vooruitgang zijn tol eist op de natuur.

  Die belanghebbers zijn echt doortrapt. Maar volgens me verschuilen nergens achter. Ook op Hainan willen de mensen zich omgeven met modern gemakken. Hoe sneller hoe beter

  #5830

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief