Oerbos is Chinees Pompeï

In Binnen Mongolië, een noordelijke provincie van China, hebben archeologen een fossiel woud ontdekt dat gedurende bijna 300 miljoen jaar bewaard is gebleven onder een laag van as.
De vindplaats van het subtropisch bos is twintig km² groot en tien procent van de planten en bomen daar zijn gereconstrueerd door onderzoekers van het Instituut voor Geologie en Paleontologie van Nanjing, een afdeling van de Chinese Academie voor Wetenschappen. Zij werkten samen met de Amerikaanse University of Pennsylvania. Na een opgravings- en reconstructiewerk van tien jaar is de vondst nu voorgesteld aan de academische wereld en het grote publiek.
Er is op de plek waar de vondst werd gedaan 298 miljoen jaar geleden een vulkaanuitbarsting geweest. Die duurde slechts enkel dagen en daardoor bleef een deel van de vegetatie intact en werd het bewaard onder een laag as: er zijn bomen gevonden die nog overeind stonden met al hun stammen, takken en bladeren ongeschonden. Een schilder heeft in overleg met de wetenschappers afbeeldingen gemaakt van hoe het woud er moet hebben uitgezien (zie afbeelding, met toestemming van het Instituut voor Geologie en Paleontologie van Nanjing)
Bron: www.wantchinatimes.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *