De stand van zaken 80

2016: China grotere handel dan VS
–Volgens HSBC-holdings zal China tegen 2016 de VS overtreffen als grootste handelsnatie. De binnenlandse- en de handel met de regio Azië-Pacific-zal de komende 5 jaar dubbel zo sterk stijgen als het wereldgemiddelde, aldus nog de studie. Daarbij komen nog versterkte betrekkingen met Latijns Amerika, het Midden Oosten en Afrika, meer bepaald betreffende energie-import en uitvoer van afgewerkte producten. De vraag van traditionele westerse markten als VS en EU zullen afnemen.
100 Chinese bedrijven kiezen voor België.
-Recentelijk maakte minister Van Quickenborne vanuit Davos bekend dat de Aigo Entrepreneurs Alliance (AEA) die 100 bedrijven omvat, België wou als uitvalsbasis voor Europa. Dit werd nu in Peking door topman Jun Feng bevestigd, onder meer in het bijzijn van ambassadeur Patrick Nijs. De Aigo-groep omvat o.a. de drankengroep Huiyan Juice Group, Huawei, ZTE, Geely, een bank, een Resto keten…Volgende maand komt de groep op verkenning. Het zou eerst de bedoeling zijn te opereren vanuit Tour&Taxis en later vanuit het EMC-exportcentrum in Willebroek. Er wordt over meer dan 1000 banen gesproken. (bron: VRT/DS)
25 grondstoffen te kort in 2020
Bij de import wordt 54 % petroleum ingevoerd, bij het ijzererts 53 %, geraffineerd aluminium 52 %, dito koper 69 % en 52 bij kalium. China’s verbruik van die grondstoffen stijgt almaar en dit zal de komende tien jaren met de verdere urbanisering niet verminderen. Na het verifiëren van de beschikbaarheid van 45 soorten grondstoffen blijkt dat er tegen 2020 een tekort zal zijn bij 25 en van dezen bij 11 belangrijke. Vooral olie, ijzer, koper, aluminium en potas zullen meer worden geïmporteerd.
China gebelgd door EU-klachten bij WTO
Nadat al door de EU een waslijst klachten bij de WTO tegen China loopt wegens dumping, komt er nu nog een klacht bij wegens het staal. De klacht komt er na het initiatief van Eurofer die 70 % van de Europese producenten groepeert en die dus overgenomen werd door de Europese Commissie. Vanuit het Chinese ministerie van Handel is al boos gereageerd en werd te verstaan gegeven dat indien deze klachten worden gehandhaafd, dit wel eens de inspanning zou kunnen hypothekeren die China beloofd heeft voor de financiële redding van de EU.
Alibaba-maneuvers
De groep Alibaba koopt haar beursgenoteerde arm alibaba. com terug op. Voor een aandeel wordt 1,76 $ geboden zodat voor de totale transactie 2,3 miljard $ nodig is. De groep had echter eind vorig jaar 1,5 miljard $ cash en heeft een lening van 6 banken gekregen voor 3 miljard $. Er wordt gezegd dat de deal beter de activiteiten zal stroomlijnen. Toch wordt niet uitgesloten dat het kan dienen als wisselmunt in de andere deal die de Alibaba groep voorbereidt namelijk om het 25 % aandeel dat Yahoo heeft in de groep terug op te kopen.
Xinjiang, Tibet meer toeristen
De AR Tibet zag zijn inkomen uit toerisme vorig jaar met een derde stijgen: er kwamen 8,5 miljoen toeristen, weliswaar meestal binnenlandse. Het is de bedoeling om tegen 2015 15 miljoen toeristen aan te trekken. De AR Xinjiang verwacht dit jaar 17 % meer toeristen namelijk 46 miljoen en dit is zowat het dubbele van het aantal inwoners.
Ford opent vierde vestiging
Ford heeft te Chongqing een vierde assemblage-eenheid geopend die een half miljard $ gekost heeft. De nieuwe vestiging zal de Ford Focus vervaardigen en hiermee proberen GM en Volkswagen bij te benen. Ford verkocht vorig jaar 520.000 voertuigen in China, terwijl de 2 concurrenten 2 miljoen haalden. De automakers verkochten vorig jaar in China –niettegenstaande de bescheiden groei van 5,2 %- 14,5 miljoen wagens in China of 1,7 miljoen meer dan in de VS. In Chongqing zullen jaarlijks 150.000 auto’s van de band rollen wat Fords capaciteit in China op 600.000 per jaar brengt.
Cijfers en resultaten

  • De buitenlandse investeringen uit de VS zakten vorig jaar met 26 % tot 3 miljard $ terwijl deze uit de EU met 3,6 % daalden tot 6,37 miljard $. In januari daalden de investeringen uit de eurozone echter met 42 % op jaarbasis. In totaal groeiden de buitenlandse investeringen vorig jaar tot 116 miljard $, wat nog altijd een vooruitgang is met 9,7 %
  • De belastingopbrengsten stegen in 2011 met liefst 22,6% tot 8.970 miljard, dezelfde stijging als het jaar voordien. Een sterke groei, stijgende kleinhandelsprijzen en stabiele bedrijfswinsten hielpen daarbij. BTW bracht 2.430 miljard op, belastingen op ondernemingswinsten 1.680 miljard, omzettaksen 1.370 miljard. Diverse belastingen op ingevoerde goederen liepen op tot 1.360 miljard. De nieuwe belasting op de grondstoffen steeg tot 60 miljard. Schrijfrechten op verkoop van onroerend goed brachten 276 miljard op en de inschrijving van voertuigen 205 miljard. Voor de personenbelasting werd de belastingvrije som in september opgetrokken tot van 2000 yuan naar 3500 yuan per maand; toch was ook daar nog een stijging met 25% door hogere inkomens, betere inning van de belastingen (NBS)

Wuhu verandert huizenbeleid
Wuhu, een stad met anderhalf miljoen inwoners in Anhui, heeft als eerste aangekondigd dat ze subsidies zal geven en kopers van een eerste woning vrijstellen van schrijfrechten. Bedoeling is betaalbare woningen voor meer mensen bereikbaar te maken. Daardoor komen er speculaties los dat de overheid de woningbouwsector die ze in 2010-11 met alle macht afremde, opnieuw gaat aanmoedigen. De subsidies variëren van 50 tot 150 yuan per m² voor appartementen van minder dan 90 m². De hoogst opgeleiden krijgen het meest, want de stad wil dit soort mensen aantrekken. Analisten zijn hier niet van overtuigd en zien de campagne als een poging om de vastgoedsector in crisis vlot te trekken. In Wuhu waren de vastgoedprijzen in januari bijna 6% lager dan een jaar voordien. In grote steden zoals Beijing en Shanghai staan zeer grote aantallen appartementen gewoon leeg.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *