Premier Li rondt bezoek af in Duitsland

Premier Li Keqiang rondt vandaag zijn eerste trip als premier af met een bezoek aan Duitsland dat het als een geprivilegieerde partner beschouwt binnen de EU. Zowel Duitsland als China willen het conflict rond de zonnepanelen niet op de spits drijven. Tezelfdertijd werd bekend dat de Chinese onderminister van Handel vandaag officieuze besprekingen zal voeren met commissaris De Gucht.
limerkelHet eerste wat Li Keqiang’s op Duitse bodem zaterdag deed, was op Tv kijken naar de voetbalmatch tussen Bayern München en Dortmund. Zondag volgde dan het ernstige werk. China beschouwt Duitsland als het land dat doorweegt op de Europese besluitvorming en in Europa is Duitsland de grootste handelspartner. Voor ettelijke Duitse firma’s is China al een topmarkt, zoniet de grootste markt zoals bij Volkswagen en BMW. Een aantal Duitse bedrijven als bandenproducent Continental zijn na Volkswagen en Daimler van plan een bestuursraad lid op te nemen, enkel voor de Chinese markt.
De Duitse zakenleiders waren er ook vroeg bij om zich te distantiëren van het EU-plan om de Duitse zonnepanelen te belasten met een strafheffing: zowel het Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) als ook het Außenhandelsverband BGA verklaarden zich tegen. De Duitse minister voor economie Rösler werd overigens in zijn reactie gevolgd door de Nederlandse minister Kamp en de Britse minister van Energie en Klimaat Greg Barker vloog zelfs naar Brussel om de Commissie van het idee af te helpen. Volgens ingewijden zouden 15 op de 27 Eu-landen gekant zijn tegen de strafheffingen. De Chinese ambassadeur bij de EU schrijft in een FT-commentaar dat  de herhaalde pogingen om wrijvingen op handelsvlak uit te lokken contraproductief zijn vooral in een tijd van recessie en waarop de EU terug het vertrouwen van investeerders wil winnen. afase_flyer
Het was ook de baas van het Duitse Solarworld Nitzschke die een alliantie EU-Prosun vormde die naar eigen zeggen een 40tal Europese producenten van zonnepanelen verenigde om druk uit te oefenen op de EU-Commissie tegen China. Met succes dus. Daartegen vormde zich dan AFASE (Alliance for Affordable Solar Energy in Europe) een alliantie van installateurs en bedrijven met nauwe banden met de Chinezen zoals Wacker Chemie die het leeuwenaandeel van haar polysilicium verkoopt in China. Deze onderneming vreest terecht dat indien de EU-strafheffingen er komen, de Chinezen dan tarieven zullen heffen op het ingevoerde Duits polysilicium. Naar verluidt stelt de sector van de zonnepanelen in China 400.000 personen te werk en in EU zouden 200.000 banen in gevaar komen als het conflict uitmondt in een handelsoorlog, aldus AFASE-cijfers.
De kwestie van de zonnepanelen stond dus hoog op de agenda van de gesprekken tussen Li en kanselier Merkel. Zij is niet gewonnen voor de strafheffing. Zondagavond na het gesprek zei de kanselier alles te willen doen om bij de EU te bemiddelen opdat het conflict niet ontaardt.  In de loop van zondag kwam van de persagentschappen het bericht dat viceminister van Handel Zhong Shan vandaag officieuze gesprekken komt voeren met commissaris De Gucht. Er zal stof te over zijn om over te discussiëren want China lanceerde 2 weken geleden een onderzoek naar Europese naadloze buizen terwijl Les Echos vandaag aankondigt dat China ook een onderzoek opent tegen Solvays verkoop van chloorderivaten.
Vermelden we nog dat Li te Potsdam aandrong dat Japan de Diaoyu-eilandengroep in de Oost-Chinese zee zou teruggeven omdat dit de overeenkomst was op het einde van de tweede wereldoorlog. Maandag zouden de gesprekken met Merkel gaan over Syrië, Iran, Noord-Korea en de mensenrechten. In totaal werden 17 akkoorden gesloten tussen Duitsland en China zoals onder meer een nieuwe VW-fabriek in Changsha en 2 nieuwe BASF-joint ventures in Xinjiang.
Bron: FT, Handelsblatt, FAZ, Focus, Der Tagesspiegel
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *