Terroristen in Xinjiang slaan weer toe - chinasquare.be | chinasquare.be

Terroristen in Xinjiang slaan weer toe

Door redactie op 29 december 2016

Drie personen hebben met messen en explosieven een kantoor van de Communistische Partij van China aangevallen in Xinjiang. Zij zijn gedood, nadat ze eerst zelf twee dodelijke slachtoffers hebben gemaakt.

terroristen in Xinjiang

archieffoto patrouille paramilitaire politie

Woensdag in de namiddag zijn terroristen met een voertuig het terrein binnengedrongen van het partijcomité van Moyu.

Aanslag op CPC-kantoor

Dit is een district van de prefectuur Hotan, in het zuidwesten van Xinjiang. De aanvallers hebben een ambtenaar en een veiligheidsbeambte gedood en drie andere werknemers van het CPC-kantoor verwond. De terroristen zijn vervolgens door de politie doodgeschoten. Er loopt een onderzoek. Terroristen die, zoals nu weer, een aanslag uitvoeren met een voertuig, daarvan heeft China de trieste primeur gekregen. In mei 2013 zijn drie Oeigoeren met een jeep op burgers ingereden op het Tian An Men-plein in Beijing. Ook toen kwamen er aanvallers om nadat er burgerslachtoffers waren gevallen.

Chinese informatie

De informatie was afkomstig van Tianshan Net, een plaatselijke officiële nieuwswebsite. Later is het nieuws bevestigd door het persagentschap Xinhua en door het ministerie van Openbare Veiligheid. Er was op een gegeven moment sprake van vier aanvallers, maar later berichtte Xinhua nog over drie. De aanval is de eerste in Xinjiang waarover sinds maanden bericht wordt. In Hongkong waar meer burgerlijke vrijheden zijn toegestaan volgens het principe ‘Een Land, Twee Systemen’ brengen de media het nieuws met meer voorbehoud en met een bepaalde draai zoals de buitenlandse media. Typisch is dat de SCMP van Hongkong de niet-officiële naam Karakax county gebruikt voor het district Moyu.

Buitenlandse visie

Buitenlandse nieuwsdiensten laten de vraag open of het wel om terrorisme gaat. Ze geven ruime aandacht aan de beweringen van separatisten dat het geweld in Xinjiang  het gevolg zou zijn van achterstelling van de Oeigoeren. Een aantal buitenlandse media trekt systematisch de visie van de Chinese regering in twijfel dat ook China te kampen heeft met internationaal terrorisme.  Bij dit specifieke incident spreekt ook de BBC van Karakax.

 

China Daily Asia, Global Times, Wall Street Journal, BBC, Daily Telegraph, DunyaNews (Pakistan), South China Morning Post

 

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: ,

Eén reactie op “Terroristen in Xinjiang slaan weer toe”

  1. hahaha

    Kijk wie het laatst lacht. De aanslag op Turkije op Oudejaarsdag was gepleegd door de iemand die banden heeft met East Turkestan Islamic Movement (Oeigoerse terroristen). En Turkije steunt die mensen!

    #34452

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief