Tibet krijgt centrum voor bergbeklimmers

Door redactie op 31 oktober 2016

Tibet is van plan aan de voet van ‘s werelds hoogste berg een centrum voor bergbeklimmers te bouwen dat 100 miljoen yuan kost en 83.000 m2 groot is. Met de bouw wordt volgend jaar begonnen en de voltooiing is gepland voor 2019.

qomolangma

Qomolangma alias de Everest

’s Werelds hoogste berg de Qomolangma of Everest  bevindt zich zowel in Nepal als in Tibet. Langs de noordelijke kant plant Tibet nu in Gangkar een internationaal centrum voor bergbeklimmers. Volgens het regionaal sportbureau is het centrum bedoeld voor klimmers, skiërs, paragliders en gidsen. Het zal zowel medische diensten en toeristische agentschappen aanbieden als een basis voor reddingshelikopters. Daarnaast komt er nog een bergbeklimmers museum, een verhuur- en hersteldienst voor auto’s, motorfietsen en fietsen, restaurants en andere accommodatie zo vertelt onderdirecteur Nyima Tsering. Het centrum zal 100 miljoen yuan kosten en 84.320 m2 beslaan. Met de bouw wordt volgend jaar begonnen en het moet voltooid zijn in 2019.

De blinde alpinist Zhang Hong die al 2 toppen hoger dan 5800 meter beklommen heeft, hoopt dat het centrum zal helpen bij het verwezenlijken van zijn droom om ook de top van Qomolangma te bereiken. Volgens Nyima Tsering is Gankar – een van de vijf grensgemeenten in het kanton Dingri – de beste plaats om de pieken van Qomolangma, Cho Oyu, Shishapangma, Lhotse en Makalu te aanschouwen. Het centrum zal ook samenwerken met de Nepalese verantwoordelijken langs de zuidkant voor reddingsdiensten per helikopter. Volgens berggids Lodre bij de Tibet Mountaineering Guide School zal het centrum medische diensten uitvoeren op grote hoogte. Op dit ogenblik wordt er echter enkel redding aangeboden op de begane grond. Helikopters zijn echter noodzakelijk. De lokale bevolking hoopt op meer arbeidsplaatsen en meer opbrengsten door het aantrekken van toerisme.

Bron: China Daily

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief