Yiwu groothandelsmarkt: draaischijf van wereldhandel

De groothandelsmarkt voor kleine goederen te Yiwu is uitgegroeid tot een markt met 75.000 winkeltjes die meer dan 2 miljoen soorten goederen verkopen. Dat het niet enkel om prullaria gaat, bewijst onder mer de brillenmarkt. Straten ontwikkelden zich tot specialisten in één sector zoals de thee.

Yiwu shop Bron: chinahangzhoutour.com Disclaimer

In de stad Yiwu (Zhejiang) bevindt zich de grootste groothandelsmarkt in China. Het begon in 1982 met een paar honderd loodsen en kraampjes. De markt, die nu bekend staat als Yiwu International Trade Market, is sindsdien met meer dan 6,4 miljoen m² uitgegroeid tot de grootste markt voor kleine goederen ter wereld, waar 75.000 winkels meer dan 2,1 miljoen soorten goederen verkopen. De stad voldoet niet alleen aan de vraag van binnenlandse verbruikers, maar verwelkomt elk jaar ook minstens 560.000 buitenlandse kopers.

In 2011 keurde de regering Yiwu goed als proefstad voor een uitgebreide hervorming van de internationale handel. Het was tijdens een bijeenkomst met Afrikaanse leiders in 2015 dat Xi Jinping Yiwu uitriep tot ‘s werelds hoofdstad van kleine goederen. In 2019 rolde het provinciale CPC-comité van Zhejiang en de provinciale overheid een werkplan uit om Yiwu uit te bouwen tot een geïntegreerde proefzone voor internationale handel. Elk jaar verzenden de koerierdiensten van de stad meer dan 7,17 miljard pakketten. Dankzij de snelle ontwikkeling van de e-commerce in Yiwu, heeft de uitzending van 183.000 livestreams door internetsterren enkel in 2020 al een omzet van meer dan 20 miljard ¥ opgeleverd.

Brillenmarkt

Liu Hongfu Fo

Een van die markten is de brillenmarkt. Liu Hongtu verliet ongeveer 20 jaar geleden Wenzhou en kwam op 24-jarige leeftijd naar Yiwu om als optometrist te beginnen. Hij richtte de Love Eyes City Eyeglasses Shop op. Na het opzetten van een brillenwinkel in 2003 heeft Liu’s werk als optometrist zich uitgebreid naar verschillende gebieden. In 2016 werd de Yiwu Vision Correction Association opgericht, waarvan hij voorzitter werd. De vereniging bindt de verschillende oogzorgmedewerkers van Yiwu waaronder optometristen, optisch laboranten, lenstechnici en andere oogzorgprofessionals. Liu beheert niet alleen een keten van brillenwinkels, maar doet ook onderzoek om het publiek voor te lichten over oogzorg voor adolescenten en kinderen. Dit omvat het organiseren van schoolprogramma’s en het ontwerpen van relevante cursussen om professionele optometristen op te leiden. Liu vertelt dat veel in Yiwu geproduceerde brillen worden geëxporteerd naar landen in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten.

Paraplu’s én tenten

 Alles wat u zich maar kunt bedenken wordt er verkocht en in verschillende soorten. Het vermogen van deze industrieën om zich te richten op het produceren van een kwaliteitsproduct in grote hoeveelheden en tegen een redelijke prijs is het geheim van hun succes. Eén zo’n sector is de paraplu-industrie. Shen Zhouhua die uit Suzhou komt, heeft een familiebedrijf in materialen en productie. Wegens Shens grote klantenbestand in de paraplu-industrie, verkoos men hem tot vicevoorzitter en secretaris van de Yiwu Umbrella Association. Omdat er tijdens de pandemieperiode minder vraag naar paraplu’s was, schakelde hij over naar de tentensector, want de klanten brachten tijdens de lockdown meer tijd door in de natuur.  Ondertussen heeft de verkoop en export van paraplu’s weer het niveau van vóór de pandemie bereikt. Maar ook de vraag naar buitensportartikelen zoals tenten blijft sterk.

Theeproeverij van Pu’er thee Foto:China Today Disclaimer

Een van de kenmerken van Yiwu zijn de vele professionele zakenstraten die zich hebben ontwikkeld. Dergelijke straten trekken concentraties van winkels aan die producten uit dezelfde bedrijfssector verkopen. Er zijn bijvoorbeeld straten met winkels die plastic artikelen, ondergoed of decoraties verkopen. Een daarvan is de Chunjiang-straat, het centrum van de Chinese thee-industrie in Yiwu. Hier hebben meer dan 400 theehandelaars winkels opgezet en vindt men er meer dan 100 soorten bekende Chinese theemerken. De jaarlijkse verkoop in deze straat bedraagt volgens een ruwe schatting meer dan een miljard yuan

Barometer

De activiteit van kopers in Yiwu International Trade City is een barometer van de economie van Yiwu en deze is de indicator van de buitenlandse handel van China. Uit lokale douanegegevens blijkt dat in 2022 de totale waarde van de import en export 478 miljard yuan bedroeg, een stijging van 22,7 % ten opzichte van 2021. In 2023 bedroeg de buitenlandse handel al 566 miljard of een stijging met 18%.

Volgens voorzitter Cheng Weiguang van de Yiwu Jian Kamer van Koophandel vormden in 2022 mechanische en elektrische producten nog steeds de grootste categorie die uit Yiwu werd uitgevoerd en dit ter waarde van 167 miljard ¥ en goed voor 38,9 % van de totale uitvoer. In de laatste jaren werd de snelle ontwikkeling van de fotovoltaïsche industrie een nieuwe groeipool. De exportwaarde van diodes en soortgelijke halfgeleiderapparaten bedroeg 29 miljard ¥ en die van zonnecellen 29 miljard ¥, een stijging van respectievelijk 1,91 en 1,92 keer.
Per werelddeel opgesplitst bedroeg de buitenlandse handel met Afrika in 2022 84 miljard ¥, deze met de EU 60 miljard en deze met de VS 56 miljard. De in- en uitvoer naar de Belt and Road-landen en regio’s bedroeg in totaal 183 miljard ¥. Kortom, Yiwu is een draaischijf voor handel met de gehele wereld.

Bron: China Today

Op de vooravond van Olympische Spelen in Parijs kent Yiwu meer vraag naar sportarikels.

Print Friendly, PDF & Email