Wereld neemt kennis van Chinees zijderouteconcept (upd)

Door Jan Jonckheere op 14 mei 2017

Meer dan 1000 genodigden waarbij 29 staats- of regeringsleiders zijn te Beijing bijeen voor het ‘Belt & Road’-Forum. Tijdens het Forum stelde president Xi Jinping zijn concept voor van internationale samenwerking waardoor infrastructuur, handel en ontwikkeling langs de voormalige zijderoutes een nieuwe vlucht nemen.

Het was president Xi Jinping die tijdens de openingstoespraak van het Forum zijn plan voor de nieuwe zijderoutes, officieel ‘Belt & Road’ geheten, toelichtte. De oude zijderoutes die duizenden jaren overbrugden, incarneerden al de geest van vrede en samenwerking, openheid en exclusiviteit, wederzijds leren en wederzijds voordeel zo herinnerde hij. De afgelopen jaren werd de connectiviteit op politiek, infrastructureel, handel en financieel vlak verbeterd. China tekende samenwerkingsakkoorden met meer dan 40 landen en internationale organisaties.

De Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) verschafte 1,7 miljard dollar leningen voor 9 projecten en het Zijderoutefonds droeg voor 4 miljard dollar investeringen bij zo preciseerde hij nog. Meer dan 100 landen en internationale organisaties steunen het Belt & Road initiatief. De handel tussen China en de landen langs de zijderoutes overtrof 300 miljard dollar tussen 2014 en 2016 terwijl de Chinese investeringen in die landen 50 miljard dollar bedroegen. Xi onthulde nog dat China zijn financiële steun voor het Belt & Road initiatief zal optrekken door 100 miljard yuan extra bij te dragen tot het Zijderoutefonds. De China Development Bank zet speciale leningsschema’s op ter waarde van 250 miljard yuan en de Export-Import Bank of China voor 130 miljard yuan. China zal eveneens voor 60 miljard hulp verstrekken aan ontwikkelingslanden en internationale organisaties die meedoen met het initiatief. Twee miljard yuan gaat naar noodhulp.

Win-win

Het nastreven van het initiatief vereist een vreedzame en stabiele omgeving opdat de nieuwe zijderoutes de weg naar voorspoed zouden worden. De president merkte op dat China zich niet mengt in de interne zaken van andere landen, noch zijn toevlucht neemt tot ouderwetse geopolitieke manoeuvres. China streeft integendeel naar een nieuw model van win-win samenwerking. Het initiatief wil de ontwikkelingsstrategieën van de betrokken landen verder ontwikkelen door het gebruik maken van hun sterke punten.

Xi noemde ontwikkeling de sleutel tot de oplossing van alle problemen. Bijgevolg moeten de landen hun economische ontwikkeling open, inclusief, evenwichtig en gunstig voor allen maken. De Chinese president riep op een nieuw type van internationale relaties na te streven dat gebaseerd is op win-win samenwerking. Zo zouden partnerschappen van dialoog opgezet worden van vriendschap zonder confrontatie, eerder dan allianties. Daarvoor moeten alle landen elkaar en elkaars soevereiniteit, ontwikkelingspad en sociaal systeem respecteren.

Reacties

Ook Aung San Suu Kyi is aanwezig

Na de toespraak van de Chinese president loofde UNO secretaris generaal Antonio Guterres het initiatief. Ook de Turkse president Erdogan sprak zijn steun uit.  De Russische president hoopt op complementariteit met de Eurasian Economic Union die hij promoot. 29 staats- of regeringsleiders zijn aanwezig. Voorts nemen nog meer dan 1000 personen deel uit 130 landen en vertegenwoordigers van internationale organisaties. Uit India waren enkel diplomaten van lagere rang en academici aanwezig. India is weinig in zijn schik met de corridor uit China die door Pakistan loopt en meer bepaald door Kasjmir waar India aanspraak op maakt. De Amerikaanse afgevaardigde Pottinger liet weten dat de VS-ambassade samen met Amerikaanse ondernemingen een ‘B&R’-werkgroep hebben gevormd die zal meedingen naar infrastructuurwerken.

De krant China Daily geeft een reeks reacties weer op de speech van Xi Jinping. We vermelden directeur-generaal Margaret Chan Fung Fu-chun van de Wereldgezondheidsorganisatie die verklaart blij te zijn te kunnen meewerken aan het project, Luigi Gambardella van ChinaEU die alles zet op de digitale zijderoute en uit ons land vicevoorzitter Vincent De Saedeleer van de Zeebrugse haven. De Chinese ambassadeur kondigde onlangs aan dat in Zeebrugge een ‘Silk Road Maritime Operation Center’ geopend wordt en dat een vrachttrein vier maal per week tussen Zeebrugge en Daqing zal rijden. De trein zou Volvo-auto’s vervoeren die in Daqing worden vervaardigd. Nederland zou het hoofd van de douane afgevaardigd hebben naar het Forum.

Maandag

Ronde tafel met topleiders

De Chinese president legde maandag aan een aparte vergadering van staats- en regeringsleiders uit dat China niemand uitsluit en ook niemand aanvalt. China wil van de nieuwe zijderoutes een open en inclusief systeem maken. Hij verduidelijkte nog dat de nieuwe Chinese strategie voor globalisering als eerste en hoogste doel heeft om elk lid toe te laten de gemeenschappelijke economische uitdagingen aan te gaan, nieuwe groeimogelijkheden te vinden, een win-win situatie te bereiken en vooruit te gaan, op weg naar een wereld met een gemeenschappelijke bestemming. Xi zei nog een mechanisme te zullen opzetten dat de binnenlandse plannen van de deelnemende landen zal coördineren. Verwacht wordt dat vandaag nog ettelijke handelsakkoorden zullen gesloten worden en onderhandelingen met landen opgestart over vrijhandel.

Het ontwerp van slotverklaring lekte ondertussen uit. De 30 staats- en regeringsleiders en de afgevaardigden van 100 landen verbinden er zich toe de samenwerking te verbeteren om groei, handel en investering te stimuleren. Bij die 100 landen zijn ook Noord-Korea en de VS. Het ontwerp stelt nog dat de deelnemende landen akkoord gaan om praktisch samen te werken aan wegen, spoorwegen, havens, watertransport, luchtvaart, pijplijnen, elektriciteit en telecom. Ze willen ook samen een duurzaam financieel systeem op poten zetten. Een zin bevat ook een oproep om de Parijse slotverklaring tegen de klimaatverandering uit te voeren.

Een aantal Europese landen waarbij Duitsland, Frankrijk, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en Estland heeft de slotverklaring niet onderschreven omdat ze vinden dat de Europese firma’s bij Chinese openbare aanbestedingen niet op gelijke voet behandeld worden als de Chinese.  Een vervolg op deze eerste conferentie komt er in 2019.

Meer reacties van wereldleiders vindt u hier

Lees ook het gesprek van Xinhua met vice-premier Peeters

Bronnen: China Daily, SCMP, FT, DM

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags:

3 Reacties op “Wereld neemt kennis van Chinees zijderouteconcept (upd)”

 1. Jan, Hoe vertaal je “Belt” ? Met klimaatzone of met lopende band of … ?
  Dank ! Jef

  #39746
 2. met gordel: Trouw heeft het over China’s ‘Gordel en Weg’ initiatief, beter bekend als ‘de Nieuwe Zijderoute’…

  #39748
 3. We moeten in deze tijd van globalisering niet per se alles vertalen vind ik. Het Engels is gewoon een nuttig instrument. Met de keuze voor Belt and Road Initiative wil (en zal) China de nieuwe Zijderoutes wereldwijd promoten.
  Als wij maar begrijpen dat de Belts economische zones zijn langs landroutes. Met Roads bedoelen de initiatiefnemers de zeeroutes die havens van Europa, Afrika en Azië verbinden. (De woorden zijn enkelvoudig in Belt and Road Initiative omdat ze daarin als bijvoeglijk naamwoord worden gebruikt).

  #39770

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief