Xi en Obama claimen succes op APEC top (upd)

Op de tweede en laatste dag van de Asia Pacific Economic Cooperation  (APEC) topconferentie in Beijing heeft president Xi met succes een vurig pleidooi gehouden voor het Chinese plan voor een Free Trade Area of the Asia Pacific (FTAAP). Ook Obama kon met een handelsakkoord uitpakken. En er is een minidoorbraak in het klimaatdossier.

apecDe 21 leden van APEC aanvaarden in het slotcommuniqué als eerste stap van een roadmap voor FTAAP dat ze de volgende twee jaren zullen werken aan een haalbaarheidsstudie. Dit is een groter Chinees succes dan was voorspeld. De FTAAP is immers volgens alle waarnemers een Chinese concurrent voor het Amerikaanse project Trans Pacific Partnership, met 12 leden maar zonder China of Rusland, ook al wordt die rivaliteit zowel door China als de VS ontkend. Verwacht werd dat Washington in staat zou geweest zijn elke concrete stap op de APEC naar de FTAAP te blokkeren. Op de persconferentie achteraf had president Xi het over “een historische stap”. Hij liet tegelijk de deur naar het VS-project open staan: FTAAP kan volgens hem eventueel een samengaan zijn van bestaande initiatieven voor vrijhandel. Naast het Amerikaanse project zijn er nog een vijftigtal bilaterale en multilaterale vrijhandelsverdragen in de regio.
Met 21 leden, onder meer de VS, China, Rusland, Japan, Zuid-Korea, Indonesië, Canada, Australië  (maar niet India) vertegenwoordigt APEC 40% van de wereldbevolking, 54% van de wereldeconomie en 44% van de wereldhandel.

ICT handelsakkoord in de maak

In aparte gesprekken besloten Xi en Obama tot een overeenkomst tussen beide landen om de wereldhandel in honderden ICT-producten te vergemakkelijken. Deze handel wordt nu geregeld door het multilaterale Information Technology Agreement (ITA), een akkoord dat 17 jaar geleden binnen de Wereldhandelsorganisatie afgesloten werd en dat verouderd is; het ITA kon nog niet gemoderniseerd worden omdat zowel de VS als China  hun eigen IT-industrie wilden beschermen. Er is nu een akkoord bereikt over welke producten wel en welke niet in het aangepast akkoord moeten komen. Beiden engageren zich om de lopende besprekingen daarover in Genève snel af te ronden, misschien zelfs al in december van dit jaar. Daardoor zouden de invoerrechten wegvallen op ongeveer 200 elektronische producten met een gezamenlijke jaaromzet van 1.000 miljard dollar, van GPS over halfgeleiders tot medische toestellen. Het deblokkeren van het verdrag wordt gezien als een succes voor Obama. Het zou in de VS 60.000 nieuwe banen moeten scheppen.

Minidoorbraak voor klimaat

Er is ook nieuws van het klimaatfront. Goed of slecht? Onverwacht hebben Xi en Obama een gezamenlijke verklaring uitgegeven over het bestrijden van de klimaatverandering. Het goede nieuws is dat, nadat ze twintig jaar lang elkaar de zwarte piet hebben toegeschoven, ze nu bekend maken waartoe ze zich samen kunnen verbinden. Dit zet een deur open om, bij de onderhandelingen van eind 2015 in Parijs, een wereldwijd bindend klimaatakkoord te bereiken. Het slechte nieuws is dat hun aangekondigde plannen te kort schieten om de opwarming van de aarde onder 2°C te houden. De VS plannen een daling van de CO2 uitstoot met 28% in 2025, vergeleken met 2005. China voorziet dat zijn uitstoot ten laatste in 2030 zal pieken, en doet inspanningen om dat tijdstip vroeger te laten vallen. In 2030 moet 20% van het Chinese energieverbruik van niet-fossiele oorsprong zijn. De EU besloot al eerder deze maand haar uitstoot in 2030 te verlagen met 40% in vergelijking met 1990.

Bronnen: Guardian, Xinhua, BBC, SCMP

Meer over de APEC topconferentie hier

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Xi en Obama claimen succes op APEC top (upd)

  1. Maar laten we, ondanks de rivaliteit en de spanningen tussen de USA en China, niet vergeten dat zij ook een belangrijk klimaatsakkoord hebben gesloten !

  2. wat heeft het voor zin over 4 jaar maken de VS een 180 graden draai.
    kijk naar het Kyoto Protocol.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *