2017: Buitenlandse handel steeg met 14%

Na twee jaar gedaald te zijn, nam de Chinese buitenlandse handel vorig jaar weer toe, namelijk met 14%. Het handelsoverschot bleef dalen, terwijl dat van de VS het record van 275 miljard dollar bereikte. China is al van 16 Aziatische landen de belangrijkste handelspartner.

Yangshan diepzeehaven

De Chinese buitenlandse handel kende gedurende twee jaar een achteruitgang. In 2017 was er onder meer door de aantrekkende wereldeconomie een toename met 14% tot in totaal 27.800 miljard yuan. De uitvoer steeg met 10,8 % tot 15.300 miljard yuan terwijl de invoer toenam met 18,7% tot 12.500 miljard yuan aldus douanegegevens. China voerde 1,08 miljard m³ ijzererts in (+5%), 420 miljoen ton ruwe olie (+10%) en 95 miljoen ton sojabonen (+13,9%)
Hoewel het handelsoverschot vorig jaar na een daling met 9% in 2016 verder afnam met 14,2 %, bereikte het overschot met de Verenigde Staten in 2017 het record van 275 miljard dollar. Uit de cijfers blijkt verder nog dat de verwerkende handel zowel toenam in volume als in percentage wat wijst op een hogere toegevoegde waarde. De minder ontwikkelde gebieden zoals westelijk-, centraal China en het noordoosten zaten hoger dan het nationaal gemiddelde. De uitvoer van voertuigen steeg met 27,2%, van computers 16,6% en medische uitrusting met 10,3%. De invoer van geïntegreerde circuits steeg met 17,32%, die van maritieme producten met 19,6%. De Europese Unie, de VS en de Zuidoost Aziatische landen blijven de top bestemmingen qua buitenlandse handel.

Azië

Afsluiten 34 handelsovereenkomsten in Pnom Penh op 7 januari

De handel met de landen uit Latijns-Amerika steeg met 22%, die met de Afrikaanse landen 17,3%. Uit de officiële cijfers blijkt nog dat China de belangrijkste handelspartner werd van 16 Aziatische landen. China staat voor één derde in voor de regionale handel. Japan, Zuid-Korea, Vietnam en Maleisië behoren tot de top 10 van Chinese handelspartners. 25 Aziatische landen investeerden voor 10,7 miljard dollar in China. Singapore, Zuid-Korea, en Japan investeerden meer in China dan de andere Aziatische landen. Omgekeerd investeerde China 10,6 miljard dollar in Aziatische landen. Pakistan, Maleisië, Indonesië, Bangladesh en Laos werden de belangrijkste markt voor engineeringscontracten in het buitenland: China sloot vorig jaar voor 83 miljard dollar engineeringscontracten in Azië.

Beoordeling

Omdat de groei van de buitenlandse handel in november en december wat afzwakte en omdat het protectionisme in opmars is, wordt het voor 2018 moeilijk om nogmaals een groei met twee cijfers te bereiken. Toch vindt onderzoeker Zhang Yonjun bij het China Center for International Economic Exchanges dat toenemende buitenlandse vraag en handel in diensten en hightech een soliede basis basis vormt voor de buitenlandse handel dit jaar. Vicevoorzitter Li Guanghui van de Chinese Academy of International Trade and Economic Cooperation in Beijing meent ook dat China niet enkel meer afhankelijk is van laag technologische producten voor zijn economische groei.
Bronnen: China Daily, en.ce.cn

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar