Xi Jinping bezoekt arm bergdorp; armoedebestrijding prioritair

De nieuwe partijleider Xi Jinping is volop bezig eigen klemtonen te leggen en een eigen leidersstijl te ontwikkelen. Hij liet zich enkele weken terug opmerken door een bezoek aan Luotuowan, een arm dorp van maïsboeren in een afgelegen bergstreek van de provincie Hebei, op 300 km van de hoofdstad.

Gu Rongjin, partijleider van het dorp

Gu Rongjin, partijleider van het dorp


Xi bezocht er huizen van dorpelingen en voelde er zich blijkbaar op zijn gemak. Zo at hij zonder complimenten een aardappel op die boer Tang Rongbin hem aanbood. Tang gaf als commentaar “Het was alsof we Mao ontmoetten”. Een verslag van het bezoek kwam op de nationale televisie. Die televisie toonde zonder verbloemen de armoede van de familie Tang: vijf gezinsleden in één kamer, slechts één lamp, een plafond in stro, een handvol vuile potten en bergen afval.
Met het bezoek wilde Xi de bezorgdheid van de regering voor de arme boeren beklemtonen. Het gemiddelde jaarinkomen per hoofd in Luotuowan is zowat 1.000 yuan, dat is minder dan de helft van de officiële armoedegrens; de meeste jongeren zijn er weggetrokken. Na het bezoek beloofde de regering 1.000 yuan geldelijke hulp aan elk gezin, plus een fles spijsolie en een zak rijst (de lokale teelt en het gewone dagelijkse voedsel is maïs).Een team onderzoekers is ter plaatse, om uit te zoeken op welke manier de blijvende armoede van het dorp kan opgelost worden. Sommigen suggereren dat men op de steenachtige bodem beter walnoten of ginseng kan kweken dan maïs; er is ook een suggestie om gewoon iedereen te verhuizen en de zone open te stellen voor ecotoerisme. De overheid van de provincie Hebei beloofde 250 miljoen bijkomende hulp voor het arrondissement Fuping waarin Luotuowan ligt. Na de televisie-uitzending kwam er ook hulp uit niet-gouvernementele hoek. Zo schonk een zakenman uit het Noordoosten een som geld en een lading flatscreen televisies.
“Het verbeteren van de situatie op het platteland (met een inkomensverschil stad/platteland van meer dan drie tegen één, nvdr), en in het bijzonder van de armste streken is het moeilijkste onderdeel van het doel om van China een middelmatig welvarend land te maken”zei Xi tijdens zijn bezoek.
De stijl van Xi sluit enigszins aan bij die van de vorige premier, Wen Jiabao, of ‘opa Wen’: die ging persoonlijk slachtoffers van natuurrampen troosten en rolde samen met gewone Chinezen dumplings voor het Nieuwjaarsfeest. Xi kent het platteland goed, want gedurende de Culturele Revolutie werd hij als jongere jarenlang naar een arme streek van de provincie Shaanxi gestuurd om er ‘te leren van de boeren’.
(Bron: NYT)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *