Eind juni 338 miljoen internetgebruikers

china-internet-cafeChina had eind juni 338 miljoen internetgebruikers, wat 40 miljoen meer is dan vorig jaar. Van deze zijn 320 miljoen breedbandgebruikers ofwel 94%, 4 % meer dan eind 2008. Het aantal personen dat z’n gsm gebruikt om op internet te gaan, bedraagt 155 miljoen, wat één derde vooruitgang betekent. De meeste Chinezen gebruiken internet voor nieuws, ontspanning en sociale netwerken. Online inkopen doen wordt meer en meer populair, getuige de toename met 14 miljoen tot 87 miljoen.  Alibaba, ‘s wereld grootste B2B-platform, maakte deze week bekend in Chengdu een vierde vestiging te openen; hiermee is een investering van 100 miljoen $ gemoeid.
De internetcijfers werden meegedeeld door de officiële instelling die het gebruik van internet becijfert. Een onderzoeksinstituut van de drukkerijnijverheid wees uit dat het lezen van boeken op internet 36 % bedraagt, wat meer is dan de leesgraad van gedrukte boeken (34 %).
Het laatste Internetnieuws uit China komt eveneens uit het buitenland: het Freecycle network –een soort Ebay zonder geld, dat reeds in 85 landen aktief is  – begint een website  in China. Gebruikers van afgedankte producten zoals kinderfietsen die deze willen doorspelen aan iemand anders kunnen dit via de site van Freecycle. Deze organisatie claimt door haar werking jaarlijks 700 ton van de afvalberg te houden .
Deze week werd nog een Internetcijfer van een andere aard bekend: 90 pct van de meer dan 10.000 stemmers op de website van “Global Times” steunt na de rellen  van 5 juli het opstellen van een anti-oproerwet. China heeft nog altijd geen wet die het inzetten van gewapende oproerpolitie mogelijk maakt bij rellen. President Hu moest onlangs ijlings uit de top in Italië terugkeren omdat hij de enige was die het leger kon inzetten.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *