Xi Jinping naar 2 ASEAN-landen en naar APEC-forum


Xi's tripPresident Xi Jinping is van 2 tot 8 oktober in Indonesië en Maleisië.Daarna neemt hij deel aan het forum van de APEC.

Twee ASEAN-landen

Eerst brengt Xi een staatsbezoek aan Indonesië en dan aan Maleisië. Daarna keert hij terug naar Indonesië om er de tweedaagse ‘zitting van de economische leiders’ bij te wonen, een onderdeel van het Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) forum op het Indonesische eiland Bali. Xi zal in de twee Zuidoost-Aziatische landen met zijn collega’s en andere politici praten over de wederzijdse betrekkingen en samenwerking op de gebieden van handel, investeringen, regionale en mondiale kwesties, onderwijs, technologie en cultuur. De twee gastlanden zijn lid van de ASEAN, een verbond van 10 landen in Zuidoost-Azië waar China zaken mee doet en onderhandelt over regionale kwesties. Met Indonesië heeft China sinds 2005 een strategisch partnerschap, met Maleisië sinds 2009.

APEC

De Asia-Pacific Economic Cooperation is een organisatie van Aziatische landen en landen die aan de Stille Oceaan grenzen. Het doel van de APEC is het bevorderen van economische groei en samenwerking in de regio. Op het ogenblik zijn 21 landen lid van de gemeenschap (o.a. ook de VS, Australië, Japan). Zij sturen 11 staatshoofden, een groot aantal diplomaten en 1200 directeuren van grote bedrijven naar Bali om er van 1 tot 10 oktober deel te nemen aan conferenties voor specifieke doelgroepen. Een van de uitgesproken bedoelingen van China is om de handel in de regio vlot te laten verlopen en om de verschillende vrijhandelsverdragen (free trade agreements, FTAs) op elkaar af te stemmen en te verbeteren. Allicht zullen er tijdens gesprekken buiten de vergaderzalen ook andere zaken aan de orde komen.

Bron: Xinhua,
voor reportages over Xi’s reis en de resultaten ervan, volg de reeks http://www.xinhuanet.com/english/cnleaders/xjp201310/index.htm

een studie van het Chinese beleid met strategische partnerschappen zie
http://www.burmalibrary.org/docs14/JCSAA31-01-Li.pdf

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *