Li on tour in ASEAN-land



Expo 10e verjaardag China - ASEAN betrekkingen

Expo 10e verjaardag China – ASEAN betrekkingen

Vandaag gaat premier Li Keqiang aan het werk bij de buurlanden. Na president Xi, zal hij op zijn beurt zaken doen en goodwill kweken in Zuidoost-Azië.

Li reist van 9 tot 15 oktober rond in Brunei, Thailand en Vietnam. Tijdens zijn bezoek aan Brunei neemt de premier deel aan drie evenementen met de ASEAN in een centrale rol. Die organisatie brengt alweer alle grote spelers in de regio Azië-Stille Oceaan samen rond de conferentietafels. China en de ASEAN vieren dit jaar de 10e verjaardag van hun strategisch partnerschap. Op dit moment is China al de grootste handelspartner van de ASEAN en deze bond van tien staten is op zijn beurt de derde grootste handelspartner van China.
De Chinese premier wil, in een ontmoeting tussen bestuurders en diplomaten van China en van de ASEAN-staten, de handelsbetrekkingen en investeringen tussen beide nog opvoeren en soepeler laten verlopen. Het zou een versterking betekenen van het vrijhandelsverdrag tussen de beide partners, de China-ASEAN Free Trade Area (CAFTA). Li Keqiang zal de voorstellen van Xi Jinping herhalen en verder uitleggen om te komen tot een Aziatische investeringsbank voor infrastructuurprojecten en een betere ‘connectiviteit’. China en de ASEAN zullen ook nagaan hoe ze als aanjager kunnen fungeren voor het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). China beseft terdege hoe belangrijk dit laatste samenwerkingsverband is met zijn zestien deelnemende landen, bijna de halve wereldbevolking en 30% van het mondiale bbp. De goede betrekkingen tussen China en de tien lidstaten van de ASEAN hebben hen geholpen de Aziatische en de internationale financiële crisissen te overleven. Ze bevorderen het goede nabuurschap en hebben ook al heel wat niet-economische voordelen opgeleverd gaande van culturele uitwisselingen tot wederzijdse bijstand bij epidemieën en natuurrampen. Ook de verdere ontwikkeling van die vreedzame relaties staat op de agenda, met bijvoorbeeld suggesties om op het gebied van visserij en maritiem onderzoek te gaan samenwerken.

Li op expoTer voorbereiding van zijn rondreis heeft Li Keqiang een interview toegestaan aan de verzamelde media van een aantal ASEAN-landen. Hij doet 7 voorstellen en legt uit waarom China niet de alleenheerschappij in de regio zal nastreven en louter op vreedzame ontwikkeling blijft mikken. Dat doet hij met de argumenten van de Chinese houding in de afgelopen duizenden jaren (‘doe niet aan een ander wat je zelf niet wil dat een ander doet’) en van het profijt dat zijn land en de buurlanden hebben en zullen houden van een vreedzame omgeving. Li stelt voor om de Code of Conduct in the South China Sea, door China en ASEAN in 2002 getekend, als uitgangspunt te nemen, bilateraal te onderhandelen en buitenstaanders niet toe te staan zich te mengen. Het is dan een spannende en boeiende vraag of de Chinese premier en zijn Vietnamese collega Nguyen Tan Dung erin zullen slagen om in de komende week de twee socialistische landen nader tot elkaar te brengen betreffende de Zuid-Chinese Zee en in hoeverre Li’s argumenten daarbij de nodige indruk maken.

Naast de ontmoeting China-ASEAN is er een topconferentie van ASEAN + 3 (China, Japan, Zuid-Korea) en ten slotte de top van Oost-Aziatische landen, de East Asian Summit, EAS.

Ook aan het optreden van Li in de periode van 9 tot 15 oktober zal Xinhua een ‘special report’ wijden. De artikelen zullen allicht materiaal bevatten waarmee u als lezer uw eigen mening kunt vormen
http://www.xinhuanet.com/english/cnleaders/lkq201310/index.htm

de volledige tekst van het interview van Li Keqiang:
http://news.xinhuanet.com/english/china/2013-10/08/c_125496903.htm
De lijsten van de lidstaten van de ASEAN en van de EAS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_lidstaten_van_de_ASEAN

Bronnen: Xinhua, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *