Twee toppolitici uit Shanxi verdacht van corruptie. (upd)

Donderdag heeft de inspectiedienst van de CPC een tussentijds rapport uitgebracht over zijn werk sinds oktober 2013. Opvallend daarin: er is een onderzoek gestart naar ernstige overtredingen door twee belangrijke functionarissen van de provincie Shanxi.

Du links, Ling rechts

Du links, Ling rechts


Ling Zhengce, ondervoorzitter van de provinciale politieke raadgevende conferentie en Du Shanxue, vicegouverneur van de provincie en lid van de provinciale partijleiding worden op de website van de Centrale Commissie voor Discipline Inspectie (CCDI) genoemd als ‘mogelijke overtreders van de discipline en de wet’, de standaardformule voor corruptie. Ling heeft van 2004 tot 2008 aan het hoofd gestaan van de provinciale commissie voor hervormingen en ontwikkeling, de belangrijke provinciale dienst voor planning, die grote investeringsprojecten moest laten goedkeuren. Du had onder andere transport, infrastructuur, milieubescherming en ook investeringen, hervormingen en ontwikkeling in zijn portefeuille. De South China Morning Post uit Hongkong vestigt er de aandacht op dat Ling Zhengce de oudere broer is van Ling Jihua. De carrière van deze belangrijke adviseur van voormalig president Hu Jintao zou zijn gefnuikt vanwege het gerucht over een doofpotoperatie rond het dodelijk auto-ongeluk waarbij Lings zoon is omgekomen. De SCMP voorspelt dat na zijn broer ook Ling Jihua zal worden aangepakt.

Shanxi en anderen in het vizier

Volgens de China Daily komt het zelden voor dat twee verdachten van een dergelijk hoog niveau uit dezelfde provincie in een adem worden genoemd. De officiële krant wijst ook op nog meer recente onderzoeken naar hooggeplaatste functionarissen in Shanxi en geeft als voorbeeld Shen Weichen, een topman van de partij bij de bond voor wetenschap en technologie en het partijcomité van de provinciehoofdstad Taiyuan, met een loopbaan van 41 jaar in Shanxi. Daarnaast was er dit jaar ook een onderzoek naar de handel en wandel van Jin Dao-ming, de ondervoorzitter van de leiding van het provinciale volkscongres en naar de activiteiten van ten minste twintig ambtenaren op het niveau van een prefectuur. Het werkrapport van de CCDI zegt verder over Shanxi dat er de afgelopen maanden 1.320 onderzoeken zijn uitgevoerd, uitgaande van aanwijzingen die door de inspecteurs zelf waren gevonden. Het resultaat was dat 800 personen zijn gestraft. De provinciale overheid maakt zich enigszins zorgen dat er met het aantal bestuurszetels dat daardoor niet langer bezet is een machtsvacuüm zou kunnen ontstaan. De commerciële krant Caixin wijst daarop en brengt een serie over de maatregelen in Shanxi. Naast ‘overtredingen van de discipline’ is er in Shanxi ook grote schoonmaak gehouden op het gebied van de ‘ongewenste werkstijl’ (formalisme, bureaucratie, genotzucht en verkwisting). Het provinciaal comité van de CPC zal kaderleden woningen afnemen die te luxueus zijn. Ook in de provincies Jilin, Anhui, Hunan, Guangdong en Yunnan, bij het ministerie van Grond en Grondstoffen en dat van Handel en bij het persagentschap Xinhua en het staatsbedrijf voor de Drieklovendam zijn er inspectierondes gehouden. De instellingen hebben een verslag gekregen en op basis van die terugkoppeling hun zaken op orde gebracht. Naast Shanxi worden vooral de provincies Jilin en Guangdong en het ministerie van Grond en Grondstoffen vermeld als plaatsen waar scheefgegroeide situaties moesten worden gerectificeerd.

Shanxi, what about it?

Ling, rechts, met topman van Ping'an en Sanshan in 2011

Ling, rechts, met topman van Ping’an en Sanshan in 2010


Shanxi telt meer dan 35 miljoen inwoners, ongeveer drie keer meer dan België of het dubbele van Nederland. Met een derde van de totale Chinese steenkoolvoorraad is de provincie het belangrijkste steenkoolgebied in de Volksrepubliek. Ook bauxiet is er een uiterst belangrijke grondstof. De zware industrie in de sectoren van energie, metaal en chemie brengen naast werk en welvaart ook veel vervuiling mee. De bestuurders werken mee aan de nationale strategie om de gevaarlijke kleine privé-mijnen te sluiten en streven naar schaalvergroting in de mijnbouw. Particuliere ondernemingen uit Hongkong, het buitenland en uit de rest van China investeren miljarden in die sector, in samenwerking met de staatsbedrijven en de overheid. De regering van de provincie wil tijdens het lopende vijfjarenplan twee keer zoveel investeringen aantrekken als onder het vorige plan. Er zou vooral interesse zijn voor financiering door bedrijven van private equity (aandelenvermogens, durfkapitaal). In 2010 was Chinastone Capital Management Limited, beheerst door China Ping’an Verzekeringen en Sanshan Capital, het eerste private equity-fonds dat in de steenkoolindustrie van Shanxi heeft geïnvesteerd.
Bronnen: Xinhua, SCMP, China Daily, Caixin, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *