5000 arbeiders protesteren tegen privatisering

Meer dan 5000 arbeiders van de groep ‘Hunan Steenkool’ zijn voor de tiende dag in staking om een faire behandeling te vragen bij het op til staande privatiseringsplan van hun onderneming. Sommigen zeggen gedwongen te zijn contracten te tekenen waarover ze niet geraadpleegd werden.
De autoriteiten zouden de staking als onwettig bestempeld hebben en gedreigd hebben stakingsleiders te zullen oppakken. Volgens arbeiders ontstond de staking vorige week zaterdag in reactie op een privatiseringsplan van de groep. Ze willen enkel een correcte vergoeding. Volgens de media wil de groep een joint venture met andere mijnondernemingen en de provinciale SASAC. Sommige delen van de operaties zouden geprivatiseerd worden en het is ook de bedoeling om op drie jaar tijd beursgenoteerd te worden.  
Volgens de arbeiders zet de onderneming werkers die tot dertig jaar dienst hebben onder druk een nieuw contract te tekenen zonder hen er vooraf kennis van te geven. Het nieuwe contract zou geen verschillende niveaus van ervaring meer bevatten. Managers in de Tuoshanmijn in Jinzhushan, de eerste mijn van de groep die het nieuw plan toepast, hadden ‘voorgetekend’ voor de arbeiders. Ze stonden bij de ingang van de mijn met het contract waarvan ze vroegen een vingerafdruk op te plaatsen als instemming, anders konden ze niet meer aan het werk. Boze werkers van Tuoshan gaven de informatie door aan de drie andere mijnen van de groep, waarop de arbeiders daar onmiddellijk in staking gingen. Ze kamperen in de gangen van de ondernemingen met slogans tegen corrupte bestuurders. “Niemand werd geslagen of vastgehouden, het enige wat we vragen is een antwoord”, aldus een actievoerder.
Groepsvoorzitter Qin Daoxiong kwam vorige week op bezoek en had strenge kritiek geuit aan het adres van de arbeiders. De actie is de derde binnen één maand tijd tegen een privatisering.
Bron: SCMP
Voor de andere gevallen, klik onderaan op tag “privatisering”

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *