84 korpsen voor een modern en gevechtsklaar leger

Voortaan telt het Volksbevrijdingsleger 84 nieuwe korpsen. De belangrijke herschikking is een stap in de hervorming voor een moderne, gevechtsklare strijdmacht. Het Chinese leger valt onder het gezag van de communistische partij, een unieke situatie.

84 korpsenIn september 2015 is besloten tot een grootscheepse hervorming van het Volksbevrijdingsleger.

Noodzakelijk

De Centrale Militaire Commissie (CMC) en het Centraal Comité van de Communistische Partij, onder leiding van Xi Jinping vonden dat de Chinese krijgsmacht moest voorbereid zijn op de uitdagingen van vandaag. Er zijn nieuwe machtsverhoudingen en gevaren ontstaan. Een technologische revolutie is aan de gang. Het was nodig de vaardigheden uit te breiden betreffende de inzet van elektronica, ICT en ruimtewapens. Tegen 2020 zal het proces voltooid zijn.

84 eenheden onder het gezag van de CPC

Xi Jinping heeft op 18 april officieel de bevelhebbers aangesteld van de 84 eenheden die voortaan zullen zorgen voor de verdediging van China’s soevereiniteit en veiligheid. Defensie beschermt ook ‘het ontwikkelingstraject in het belang van het land’. video http://news.xinhuanet.com/english/2017-04/19/c_136219263.htm Het Volksbevrijdingsleger moet het absolute leiderschap van de partij blijven erkennen en de bevelen opvolgen van de CMC en het Centraal Comité. Dat heeft Xi nog eens benadrukt, voor het eerst tegenover de nieuwe korpsen. De Chinese president vroeg de officieren om ‘revolutionaire heldenmoed en collectivisme’ bij de soldaten aan te moedigen.

Herschikkingen

De nieuwe structuur met 84 eenheden valt onder 15 afdelingen van de strijdmacht. Ze is het resultaat van grondige herschikkingen, niet van een uitbreiding. Het aantal personeelsleden en afdelingen zonder gevechtstaken is verminderd. Het leger telt binnenkort 300.000 manschappen minder dan de oorspronkelijke 2,3 miljoen. Het Volksbevrijdingsleger heeft intussen een Hoofdkwartier voor de Grondtroepen en een Legermacht voor Strategische Ondersteuning met elektronica, computertechnologie en ruimtevaartwetenschap. Een Raketmacht is in de plaats van het Tweede Korps Artillerie gekomen. De vroegere vier topdepartementen – staf, politiek, logistiek en bewapening – zijn ontmanteld.

Een modern leger wordt zichtbaar

Verder is er een grondige schoonmaak geweest. Corrupte functionarissen (van wie sommigen een hoge rang hadden) en departementen zijn verwijderd. Het resultaat van dit alles is dat de CMC nu verantwoordelijk is voor de administratie en dat de commando’s zich volledig kunnen richten op de militaire operationaliteit. Het is de bedoeling dat de nieuwe korpsen gevechtsklaar worden gemaakt. Wetenschappelijk onderzoek en technologische innovatie zijn ook op dit terrein onontbeerlijk. Daarom zijn er onder de 84 nieuwgevormde korpsen, naast provinciale commando’s, ook militaire academies en universiteiten. Zij vallen allemaal onder het ministerie van Defensie.
Beijing blijft voorstellen doen aan de internationale gemeenschap om conflicten met vreedzame politieke middelen op te lossen. Gisteren was dat weer het geval in de Veiligheidsraad. Naïef is de Chinese regering echter allerminst. Ze wil op alle scenario’s, ook de ergste, voorbereid zijn.
China Daily Asia, Xinhua, South China Morning Post, Global Times, chinamil.com.cn (website van het Volksbevrijdingsleger)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.