Optimisme op China Development Forum

Van 25 tot 27 maart werd in Beijing het China Development Forum 2023 (CDF) gehouden, met als thema ‘Economisch herstel: Kansen en Samenwerking’. Bepaald geen reden tot zwartkijkerij bij de organisatoren.

China Development Forum
foto Xinhua Li Xin disclaimer

Voor de organisatie van dit forum tekent de China Development Research Foundation, een stichting opgericht en geleid door de Chinese regering.

Herademen

Het CDF biedt aan Chinese en buitenlandse ondernemers en politici de kans om elkaar te ontmoeten en contracten af te sluiten. Vanwege de COVID-19 pandemie was het forum de afgelopen drie jaar telkens online. Nu de periode met speciale levensreddende coronamaatregelen met succes is afgesloten hernemen de activiteiten volop in de sectoren van het bedrijfsleven, de handel en import-export. Ook voor evenementen als het China Development Forum is het (fysiek) business as usual.

Tevreden Chinezen

De deelnemers waren uitgenodigd in Diaoyutai, een gebouwencomplex waar de Chinese leiders voorname binnen- en buitenlandse gasten op verschillende terreinen ontvangen. Minister van Handel Wang Wentao stelde tevreden vast dat het zakenklimaat alleen maar beter wordt: ‘meer en meer bedrijven komen naar ons land. China blijft een hotspot voor buitenlandse investeringen’. Wang beloofde een voortgaande openstelling van China, een belofte die ook de Chinese president Xi Jinping en de nieuwe premier Li Qiang recent herhaaldelijk hebben gedaan.

Tijdens het CDF 2023 hebben economische experts en bedrijfsleiders zich optimistisch getoond over de economische groeivooruitzichten van China. Zij zien over het algemeen dat China nu een belangrijke motor is en blijft van de wereldeconomie. Het land blijkt meer en meer een betrouwbare leverancier voor industriële en toeleveringsketens. Zijn groeidoelstelling is ongeveer 5 procent, duidelijk hoger dan de geschatte groei van de meeste grote economieën.

Vertrouwen

Veel Chinese experten zijn vol vertrouwen. Kevin Kang, hoofdeconoom van KPMG China, hoopt op een gunstige rol voor de consumptiesector, de technologische innovatie en de groene transformatie. Het zijn drie factoren die volgens Kang de investeringen in de productie zullen bevorderen. Zhu Min, vicevoorzitter van het China Center for International Economic Exchanges, een top think tank, houdt rekening met de blijvende onzekerheid in de wereldeconomie en vindt daarom ‘de groeidoelstelling van ongeveer 5 procent verstandig en duurzaam’. Zhu ziet nu al een stabilisatie van de vastgoedmarkt, een heropleving van de consumptie en robuuste investeringen in de hightech maakindustrie. Dat alles stemt ook hem optimistisch. Yi Xiaozhun, voormalig adjunct-directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie, gelooft dat China ‘al diep is ingebed in de internationale waardeketen als resultaat van meer dan 40 jaar hervorming en openstelling’. Dat is volgens Yi een garantie dat ‘multinationals niet meer zonder China kunnen. Als ze China zouden verlaten zouden ze een nieuwe mondiale waardeketen moeten opzetten’. Dat gaat niet gebeuren, denkt hij.

Buitenlanders positief

Niet alleen Chinese deelnemers zijn hoopvol gestemd over de Chinese economie. Wereldspelers die opgemerkt werden in Diaoyutai waren bijvoorbeeld het Brits-Australische mijnbouwbedrijf Rio Tinto, geneesmiddelengigant Pfizer en het Saoedische staatsbedrijf Aramco. Amin Nasser, een topman van Aramco, voorspelde een sterke stijging van olieleveranties aan China. Die zullen het land helpen om zijn economie te vergroenen en tegelijkertijd toch zeker te zijn van voldoende ondersteunende energievoorraden. Dit is een voorspelling die zowel opgemerkt als bevestigd wordt in  de Financial Times van 27 maart.

Vertegenwoordigers van Europese bedrijven zoals AP Møller-Maersk, de grootste containervervoerder, lieten uitspraken optekenen zoals: ‘Het zwaartepunt van de toeleveringsketen ligt in China, dit is een ontzettende belangrijke markt voor ons.’ Dat Europese ondernemers zoals gewoonlijk klagen over het feit dat China uit Europa veel meer uitvoert dan het invoert belet velen niet om de ‘heropening van China’ te omhelzen. Bovendien blijven de experts van Maersk wel voorzichtig: ze merken dat ze een nog krachtiger herstel van China hadden verwacht dan ze nu waarnemen.

En de VS dan?

Voor Amerikaanse ondernemers ligt een optreden in  de schijnwerpers van Beijing momenteel wat gevoeliger, vanwege de koude oorlog die Washington steeds vastbeslotener voert tegen China en zijn economie. Toch bereikte de Amerikaanse export naar China in 2022 een recordhoogte, zoals de China Daily uit data van de US-China Business Council (USCBC) afleidt. Volgens USCBC- voorzitter Craig Allen wordt In totaal 77 % van wat Amerikaanse bedrijven in China maken verkocht op de Chinese binnenlandse markt, en slechts 7 % wordt terug geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Apple-topman Tim Cook, toch niet de minste, werd ondanks de ijzig koude westenwind die Biden & Co naar China laten waaien, warm ontvangen op het China Development Forum 2023. Cook toonde zich zeer blij over de hartelijke betrekkingen tussen Apple en China. Wie weet put een enkele Amerikaanse politicus er inspiratie uit en volgt hij of zij het voorbeeld van collega Alexandria Ocasio-Cortez, een Democraat en volksvertegenwoordiger een New Yorkse wijk. Zij plaatste zaterdag haar eerste video op TikTok, waarin ze het platform steunde.

Bronnen: China Daily, NOS.nl, Financial Times, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email