Aangename kennismaking met Jane Zhang

Jane Zhang is een megastar in China. Met haar laatste single boekt ze een wereldsucces. Komt de definitieve internationale doorbraak in de lente?

jane-zhang‘Dust My Shoulders Off’ is het eerste nummer van een Chinese artiest dat meer dan zes miljoen views haalt op YouTube en in de top vijf komt van de iTunes hitlijst. De song staat op een cd die in de lente van 2017 uitkomt. Met dat album vol Engelstalige nummers mikt Jane Zhang, echte naam Zhang Liangying, op een mondiale doorbraak.

Ster in China

Zhang Liangying is geboren in Chengdu, Sichuan. Ze heeft een universitair diploma Engels. In 2005 werd ze bekend door haar deelname aan een populaire zangwedstrijd, de Super Girl contest. Behalve in het Mandarijn, de standaardtaal, heeft ze altijd al gezongen in het Kantonees, Engels en Spaans. Haar bijnaam is ‘de dolfijnprinses’ omdat ze de hoogste noten haalt (zoals favoriete zangeres en voorbeeld Mariah Carey). Zhang heeft intussen massa’s Chinese albums uitgebracht en vele prijzen gewonnen.

Andere culturen

Veel Chinese jongeren nemen een Engelse naam aan, wat een band schept met buitenlanders. Zo ook Zhang die als Jane Zhang internationale ambities heeft. Haar optreden in de Oprah Winfrey Show was een succes. Met de bekende Amerikaanse producer Timbaland werkt ze nu aan een cd die in de lente uitkomt. De eerste song werd gelanceerd als lokkertje, met een video erbij. Het is een vrolijk, snel nummer over een modern Chinees meisje. Ze lijkt een rotdag te krijgen, maar haalt algauw haar schouders op voor pech en ongemak. ‘Dust my shoulders off…’ het leuke kleurrijke leventje gaat verder. In een interview voor de BBC zegt Zhang dat ze ‘een Engelssprekend publiek wil aanspreken…met iets dat mensen uit verschillende culturen kunnen begrijpen’.

Feest van herkenning

jane-op-zijderouteIn de studio van Timbaland is een meeslepende clip gemaakt. Op een creatieve en grappige manier neemt Jane ons mee naar scenes die we herkennen. Meestal zijn dat wereldberoemde schilderijen. Jane krijgt koffie op haar jurk in een bar van Hopper, ze is Vincent van Gogh en haar oor gaat eraf wanneer Mike Tyson plots opdaagt. Als Meisje met de Parel loopt ze weg van de akker waar ze met andere Glaneuses aan het werk was. Ook op de zijderoute reist deze Zhang Liangying mee, want ze is en blijft een Chinese zangeres. Maar verder: ‘Ik ben een zangeres, zo simpel is het. Een zangeres. Voor 100%’. Dat is haar boodschap voor de BBC.

Soft power

Net als bijvoorbeeld Zhang Yimou met zijn film The Great Wall wil Jane Zhang erkend en geprezen worden door een groot en gevarieerd internationaal publiek (overigens hebben ze allebei bijgedragen aan het feest van de Olympiade 2008). Soms zullen ze op nationalistische achterdocht botsen in eigen land of op eurocentrische zelfingenomenheid elders. Maar het is duidelijk dat deze Chinese kunstenaars een kans maken de wereld te veroveren, met echte soft power.
China Daily Asia, South China Morning Post, BBC, Wikipedia
Jane Zhang – Dust My Shoulders Off (Official Video) https://www.youtube.com/watch?v=ZgnClGC8-WQ
BBC-interview http://www.bbc.com/news/world-asia-china-38179767
great-wall

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar