Acht milieudoelstellingen afgevinkt

China heeft in 2021 aan alle acht verplichte milieudoelstellingen voldaan. De minister van Ecologie en Milieu, Huang Runqiu, heeft dat maandag aan het Permanent Comité van het Nationale Volkscongres laten weten.

Meer in Hebei, augustus 2021. (foto Xinhua)

De luchtkwaliteit is voortdurend duidelijk verbeterd, oppervlakte- en zeewater ook.

Lucht

Steden op prefectuurniveau en hoger kenden vorig jaar 87,5 % van de tijd een redelijk goede luchtkwaliteit. Op die manier deden ze 2,3 % beter dan de doelstelling voor het jaar. De gemiddelde dichtheid van PM 2,5-deeltjes, die een gevaar voor de gezondheid vormen, daalde tot 30 microgram per kubieke meter, 13,6 % beter dan de doelstelling. Eerder dit jaar had het Center for Research on Energy and Clean Air (CREA) er al op gewezen dat Beijing in 2021 voor het eerst in deze eeuw de nationale Chinese normen van luchtkwaliteit haalde. De concentraties van PM2,5 zijn twee derde lager dan de bijna 100 µg/m3 van tien jaar geleden, wat CREA een ‘enorme prestatie’ noemde. Minister Huang Runqiu zei in zijn rapport aan het Nationale Volkscongres dat de daling van de uitstoot van vier andere belangrijke verontreinigende stoffen, waaronder oxynitride en vluchtige organische stoffen, ook de doelstellingen voor 2021 heeft overschreden. Huang voegde eraan toe dat de daling van de koolstofemissies per eenheid van het bbp liep zoals was geëist.

Naar een koolstofarme economie

Ook China Dialogue had in maart al berichten over vooruitgang bij de overgang naar een koolstofarme economie. Onderzoekster Gao Baiyu baseerde zich in haar artikel hiervoor op recent vrijgegeven gegevens van het Nationaal Bureau voor de Statistiek (NBS). De koolstofintensiteit daalde in 2021 met 3,8%, tegen een bbp-groei van 8,1%. De totale CO2-uitstoot groeide met 4% – een daling ten opzichte van de groei van 9% in de eerste helft van het jaar. Opnieuw was er een grote toename van de opwekkingscapaciteit voor hernieuwbare energie. Bovendien was er meer groei bij de producten die de transitie ondersteunen, zoals elektrische voertuigen, dan bij de bouwmaterialen zoals staal en beton.

milieudoelstellingen
Op de kaart van het Center for Research on Energy and Clean Air is te zien dat de vervuilingsniveaus van PM2,5 in heel China gedaald zijn sinds de publicatie van het Nationale Actieplan voor Luchtkwaliteit in 2013. De verbeteringen (donkerste kleuren) waren het snelst in Beijing en de oude industriële gordels rond Beijing, Shanghai en het noordoosten. De provincies waar de centrale overheid op kolen gebaseerde industriële expansie heeft aangemoedigd, zoals Xinjiang, Sha’anxi, Shanxi en Binnen-Mongolië, zijn ook verbeterd, maar langzamer.

Het grote verbeterpunt

Steenkool blijft, zoals bekend, een netelig probleem dat de overgang naar een koolstofarme economie hindert. In het jaar sinds Xi Jinping en de regering het streven naar een koolstofpiek in 2030 aankondigden, bereikte het steenkoolverbruik een nieuw hoogtepunt in China. Het piekcijfer van 2013 werd genaderd, maar niet overtroffen. Lauri Myllyvirta, hoofdanalist bij het Center for Research on Energy and Clean Air, merkte op dat de sterke prestatie van hernieuwbare energie in 2021 een positief teken was. Als China echter de maximale koolstofdoelstelling wil halen, moet het de snelheid van de groei in schone energiebronnen verdubbelen. Een andere oplossing zou zijn het verminderen van de groeisnelheid van de vraag naar stroom. Ook een combinatie van beide valt volgens Myllyvirta te overwegen en hij denkt dat voor China alle alternatieven haalbaar zijn.

Water

Ten slotte constateerde minister Huang Runqiu in zijn rapport aan het Nationale Volkscongres ook een duidelijke vooruitgang op het gebied van watervervuiling, met verbetering van zowel het oppervlakte- als het zeewater. Ongeveer 84,9 % van het oppervlaktewater van het land stond vorig jaar op de ranglijst van klasse I tot III, in de top drie van het nationale kwaliteitssysteem met vijf niveaus voor oppervlaktewater. Het gestelde doel was 83,5 %.

Bronnen: China Daily, China Dialogue, energyandcleanair.org

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *