Ayrault bezoekt China voor zaken

Het 5 dagen durend bezoek van de Franse premier Ayrault aan China is vooral economisch gericht. Vlak voor het bezoek kreeg Dongfeng de toelating om met Renault een joint-venture op te starten. Beide landen gaan ook samenwerken qua bouw van kerncentrales in derde landen
ayrault50Ayrault kwam donderdag in Beijing aan voor een bezoek dat tot maandag duurt. In zijn gevolg een honderdtal personen en de ministers voor Economisch herstel, Milieu en Handel. Ook EDF-baas Proglio en zijn collega Oursel van Areva maken deel uit van de delegatie. Het bezoek dient om de vijftigste verjaardag voor te bereiden van de Frans-Chinese diplomatieke betrekkingen en Xi Jinpings komend bezoek aan Frankrijk evenals de dertigste verjaardag van het partnerschap in kernenergie. Na Beijing bezoekt de Franse premier ook Wuhan en Guangdong, meer bepaald Taishan waar 2 Franse kerncentrales van de derde generatie (EPR) in aanbouw zijn en discussies plaats grijpen over een derde en vierde centrale. De bouw van deze EPR-reactoren is een soort paradepaard voor de Franse know-how want de bouw van de EPRs zowel in Frankrijk als in Finland blijkt niet op te schieten zoals gepland.
In een gesprek met Xinhua voor zijn vertrek zei de premier dat zijn prioriteiten voor toekomstige samenwerking liggen op de duurzame stad, gezondheid, agrovoeding, het financiële en het digitale. Hij wil ook dat het aantal Chinese bedrijven in Frankrijk verhoogt: er zijn maar 200 Chinese bedrijven in Frankrijk, maar 1500 Franse in China. Frankrijk is momenteel de vierde grootste handelspartner binnen de EU na Duitsland, Nederland en het VK. De bilaterale handel steeg van $ 13 miljard tot 51 miljard. Niet toevallig werd net voor de aankomst van Ayrault bekend dat Renault de toelating krijgt om met Dongfeng  een joint-venture van meer dan 7 miljard yuan op te starten waarbij beide partners elk de helft van de aandelen bezitten.
Tijdens zijn onderhoud met premier Li Keqiang geraakten beiden het eens om verder te werken aan de bestaande kerncentrales, maar ook om gezamenlijk op te treden op derde markten. Ook de visaprocedures voor Chinese toeristen en zakenlui moeten eenvoudiger worden. Ayrault verklaarde tegen 2015 tot 50.000 Chinese studenten te willen onthalen. Momenteel studeren 8500 Franse studenten in China. Voor de Franse charcuterie wordt verwacht dat ze begin volgend jaar op de Chinese markt zal toegelaten worden. Ook met president Xi had Ayrault al een onderhoud.
Kerncentrales
Vandaag bezoekt Ayrault Taishan waar Areva twee “EPR”-kerncentrales bouwt waarin EDF 30%

Taishan werf

Taishan werf


heeft en CGNPC 70%. Over twee bijkomende EPR-centrales wordt nog gediscussieerd. De Fransen hopen dat het akkoord hierover kan getekend worden tijdens het bezoek aan Frankrijk van Xi Jinping volgend jaar. De baas van CGNPC verblijft vaak in Zuid-Afrika, maar een EPR-reactor bouwen valt duur uit voor dit land. Misschien kan Chinese financiering helpen denken de Fransen naar analogie van de EPR-reactor die ze met Chinese financiering bouwen in het VK. Ook Turkije wil nieuwe kerncentrales en na Fukushima moeten deze vooral veilig zijn wat dan weer goed ligt voor de Fransen. Kortom de samenwerking tussen China en Frankrijk lijkt voor de hand liggend, zij het dat van Chinese zijde intern ook de Amerikaanse technologie voor reactoren  van de derde generatie verder wordt ontwikkeld.
Bronnen: China Daily, Le Figaro. Express

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *