Beijing rekruteert tienduizenden straatwerkers

De stad Beijing werft 14.900 straatwerkers aan en 22.000 laanbeheerders om beter de dagelijkse stedelijke problemen te kunnen aanpakken. Hun taken die kaderen in een stedelijk plan zijn tamelijk uiteenlopend.

Om zijn 5000 straten en 14.000 lanen schoon en ordentelijk te houden, werft het hoofdstedelijk bestuur 14.900 straatwerkers aan en 14.000 laanbeheerders, zo meldt Beijing Daily. De megastad met zijn 21,7 miljoen inwoners-weliswaar op een oppervlakte groter dan Vlaanderen- wordt al langer verstoord door onwettelijke gebouwen, verkeersproblemen en het niet naleven van milieureglementen. Vaak vereist de oplossing hiervan een gemeenschappelijke inspanning van verschillende departementen en dit kost tijd.

In april pakte de hoofdstedelijke Huisvestingscommissie uit met een driejarenplan voor de hutongs en straten in de binnenstad. Deze telt 2435 kleinere straatjes en hutongs waarvan er 1673 aan herstel toe zijn, aldus Yan Jianfeng van de Commissie voor het stedelijk bestuur. Dit actieplan was er op gericht dat straten en hutongs geen onwettelijke reclame bevatte, geen schade aan wegen kende, geen zwerfafval en geen onwettelijke business. Om betere rapportering en de stedelijke problemen aan te pakken, geeft Beijing meer macht aan de basis. Beijing Daily preciseert dat de straatwerkers meestal basisambtenaren zijn in de sub districten terwijl de laanbeheerders meestal gepensioneerde partijleden zijn en lokale senioren bewoners.

Werking

Lian Ping is een 64 jaar oude laanbestuurder uit het Longtan sub district. Ze leeft er al 40 jaar en is verantwoordelijk voor een laan van 150 meter lang en 10 meter breed. Ze kijkt de blusapparaten na, plaatst fietsen netjes, ruimt hondenpoep op, scheurt plakreclame af en kijkt zelfs na of de straatbloemen in goede staat verkeren. Ze bezit een gekleurde naamkaart met foto en telefoonnummer zodat de bewoners haar kunnen vinden indien nodig. Naast de vermelde dagelijkse taken heeft ze het voorbije jaar al veel burenruzies beslecht: dit ging van luchtvervuiling tot een gevaarlijke put in haar laan. De basiswerkers mogen bij de hogere overheid ook een probleem melden en die moet onmiddellijk antwoorden.

Communicatie

Het district Chaoyang heeft zelfs een platform gelanceerd dat de straatwerkers, laanbeheerders en de burgers de mogelijkheid geeft een probleem onmiddellijk te melden De districtsverantwoordelijken moeten binnen 48 uur antwoorden. In het district Xisheng heeft de Desheng straat een WeChat account geopend waar de hutong verantwoordelijken dagelijks de informatie uit hun zone updaten. De verantwoordelijken in 4 districten kregen telefoons van hun bestuur en ook het district Pinggu is dit van plan.

Bedoeling is eveneens dat maandelijks bijeengekomen wordt in het district Dongcheng om de problemen te bediscussiëren en ook de dagelijkse activiteiten te superviseren. Voor de toekomst zal een opleiding verzorgd worden door de districten die de werking verder gaan uitbreiden naar terreinen zoals het classificeren van afval.

Global Times, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *