Beijing sluit grootste groenten- en fruitmarkt wegens Covid-19 besmettingen

Foto Wikipedia

De stad Beijing heeft 7 gevallen van COVID-19 ontdekt nabij de Xinfadi groothandelsmarkt. Bij het testen van de 500 personeelsleden bleken 45 personen besmet hoewel ze geen uiterlijke tekenen van de ziekte vertonen. In het Fengtai district wordt een ‘oorlogsregime’ ingesteld om te verhinderen dat het in de hoofdstad tot een tweede besmettingsgolf komt.

Beijing heeft na 55 dagen zonder Covid-19 besmettingen 7 recente gevallen vastgesteld. De Beijing Health Commission bevestigde zaterdag 4 nieuwe gevallen na twee andere vrijdag en één donderdag. Volgens onderdirecteur Pang Xinghuo van het Beijing centre for disease control and prevention zijn al deze gevallen gelinkt aan de Xinfadi Agricultural Products Wholesale Market die zich bevindt in het district Fengtai bezuiden de stadskern. Zaterdag werd de markt voor groenten en fruit geheel gesloten. Het deel vlees en vis ging eerder al dicht. Het coronavirus werd ontdekt op een snijplank voor geïmporteerde zalm. Op diverse andere markten te Beijing werd zalm uit het aanbod weggehaald. De Xinfadi markt is goed voor 70% van het hoofdstedelijke fruitaanbod en 10% van het varkensvlees.

Drie van de vier zaterdag aangekondigde gevallen werkten op de markt terwijl vier er een bezoek brachten vooraleer ze symptomen toonden. Pang vermoedt dat de werkers de ziekte opliepen op de markt. De schrik met een vergelijkbare uitbraak in miljoenenstad Wuhan na infecties rond een vismarkt zit er aardig in. Bijgevolg werden de 500 marktwerkers getest en in totaal bleken 45 personen besmet hoewel ze geen symptomen vertonen. Deze asymptomatische patiënten zijn nu in quarantaine geplaatst onder observatie. Zaterdag werden nog 36 andere gevallen van besmetting gerapporteerd en ook deze hadden te maken met de Xinfadi-markt. Uit analyse bleek dat het virus uit Europa werd ingevoerd.

Maatregelen

Markthandelaars registreren zich (Global Times)

Alle districten in Beijing en Tianjin evenals de steden en kantons vragen aan personen die Beijing bezochten dat ze zich melden voor een test. Steden als Dalian en Dandong raden hun bewoners af naar Beijing te reizen en groepsreizen werden opgeschort. Sportevenementen in Beijing werden eveneens opgeschort evenals de terugkeer naar de klassen voor leerlingen in de kleuterklas en voor de eerste drie jaar van de basisschool.

Volgens waarnemend hoofd van Fengtai Chu Junwei werd een commandocentrum opgericht dat zal toezien op de beperkingen die lijken op oorlogstijd. 11 van de woonblokken rond de markt werden afgesloten en worden bewaakt. Vrijwilligers en leden van de Communistische Partij bezorgen voedsel. Drie basisscholen en 6 kleuterklassen hebben hun klassen opgeschort. Woordvoerder van de hoofdstedelijke gezondheidscommissie Gao Xiaojun zei dat van iedereen die van nabij contact had met de Xinfadi-markt een uitstrijkje van neus en keel genomen wordt. Ook een vijftal andere markten in Beijing werden geheel of gedeeltelijk gesloten. De commissie werkt met de politie aan een screening plan dat binnenkort bekend zal worden. Het blad The Beijing News meent van restauranthouders vernomen te hebben dat ze de gezondheidscode van elke klant moeten nagaan vooraleer hen toegang te verlenen. Volgens het blad werden ook topverantwoordelijken van het district, township en de markt zelf ontslagen.

Volgens vice-premier Sun Chunlan is de kans dat de epedemie zich te Beijing verspreid groot en ze riep de verantwoordelijken op resolute maatregelen te treffen vooral in het detecteren en de controle van de verspreiding van de ziekte, Ondertussen werden 5 nieuwe tijdelijke marktplaatsen geopend. Restaurants waar rauwe zalm geserveerd wordt, doen dit niet meer. De 98 hoofdstedelijke instellingen voor het verrichten van nucleinezuur testen kunnen dagelijks 90.000 testen aan. Fengtai ois van plan 46.000 personen te testen.

Bron: Global Times, SCMP, newindianexpress.com, FT

Zie ook video op You Tube .

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Beijing sluit grootste groenten- en fruitmarkt wegens Covid-19 besmettingen

  1. Beijing en Wuhan vismarkt waar allebei bevroren zalm verkocht werd uit het buitenland. Het virus werd ontdekt in import zalm uit het buitenland. In december was een Franse visverkoper besmet.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *